Autoput podijelio mještane kod Zenice: Jedni ne žele trasu kroz Nemilu, drugima smeta vijadukt

Trasa autoputa na Koridoru 5C najveći je problem mještana Nemile koja je od Zenice udaljena 20-ak kilometara. Dok dio mještana pored magistralnog puta M-17 želi realizaciju prve verzije trase koja podrazumijeva rušenje njihovih kuća i prolazak puta kroz Nemilu, veći dio stanovništva se tome protivi jer ne želi od naselja praviti dva geta fizički podijeljena autoputem.

Dok pojedini političari mještanima Nemile zamazuju oči pričom da trasa neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti stanovništva, glavni projekt autoceste kroz Nemilu završen je u prvoj polovini prošle godine, a sve prilike da mještani kažu šta imaju su prošle 2016. godine. Mještani su uporni i istakli su da neće dopustiti gradnju autoputa kroz Nemilu, dok je mali dio njih ipak za tu verziju trase.

Autoceste Federacije BiH su u dopisima mještanima Nemile, ali i drugim nadležnim na lokalnom i kantonalnom nivou poručili da su delegacije Evropske unije u BiH i konstultant kojeg je Delegacija angažovala na izradi glavnog i idejnog projekta u oktobru i novembru 2016. godine, tražili od Grada Zenice da organizuje javne prezentacije o optimiziranju trase autoceste.

Gradu su tada dostavljene podloge optimiziranih varijanti autoceste i pripremljena prezentacija s obrazloženjem dobrih i loših strana svake od varijanti. Međutim, konsultacije nikada nisu održane, a odlučeno je da se projektovanje nastavi u skladu s već urađenim analizama na pomenutoj trasi.

Autoput bi prolazeći kroz Nemilu napravio dva geta

Predsjednik Mjesne zajednice Nemila Ibrahim Čelik je izjavio da je nedavno održan zbor mještana Nemile gdje je zauzet stav da autoput ne smije ići kroz Nemilu.

“Mi smo se konsultovali sa stručnim osobama, napravljene su primjedbe koje su upućene svim nadležnim osobama i institucijama, a oko 30-tak mještana u Staroj Nemili se protivi našoj odluci. Oni žele da autoput ide kroz Nemilu, a još 3.000 mještana u Nemili i oko 14.000 mještana indirektno iz drugih mjesnih zajednica okolo Nemile se tome protivi. Oni samo žele prodati svoju imovinu”, kazao je Čelik.

Dodao je kako smatra da još uvijek nije kasno da se trasa autoputa vrati iznad Stare Stanice i Stare Nemile.

Mještani u centru Nemile, preko rijeke Bosne ne žele da se mjesto dijeli autoputem, dok mještani pored magistralnog puta M-17, ne žele ni alternativu vijadukta iznad kuća.

30-ak domaćinstava ne želi vijadukt iznad kuća

Ramiza Mujezinović jedna od 30-ak mještana koji žele da se gradi prva trasa autoputa, odnosno, da se njihove kuće izmjeste te da autoput podijeli Nemilu na dva dijela.

“U neizvjesnosti smo zbog autoputa, ali smo se složili da se izvrši eksproprijacija naših kuća i ovog ovdje djela naselja. Međutim, mjesne zajednice okolo Nemile i mjesna zajednica Nemila je pokrenula peticiju da se to obustavi i skupili su oko 15.000 potpisa. Nas niko ništa nije pitao. Prije četiri godine ovdje je bilo klizište, nikog nije bilo briga za nas. Sada nam još samo treba autoput iznad magistralnog puta i da očekujemo nove probleme, ali vijadukt iznad kuća ne želimo ni u kojem slučaju”, kazala je Mujezinović.

Zumreta Isaković već 40 godina živi pored magistralnog puta M-17, a kao ni Mujezinović ne želi dopustiti gradnju vijadukta.

“Sada postoji priča da će ići vijadukt iznad naših kuća kako ne bi dirali naša polja. Mi vijadukte iznad naših kuća ne želimo, želimo da put ide kuda je i projektovan”, izjavila je Isaković.

Na kraju razgovora Čelik je zaključio da ih ne interesuje politika već želja većine stanovništva.

“Nama nije bitno ko je kriv ili ko nije i šta je trebalo poduzeti. Mi ćemo poduzeti i druge mjere ako bude potrebno, jer ako trasa autoputa bude prolazila kroz ovo naselje, ono više nema budućnosti. Udarili smo na državu, ali nas političke igre ne zanimaju. Naš je cilj da to spriječimo jer nama su ljudi najskuplji”, zaključio je Čelik.

Mještani Nemile peticiju s oko 15.000 potpisa su proslijedili nadležnim institucijama, a nadaju se da će uskoro dobiti i odgovor u kojem će se uvažiti njihovi prijedlozi koje su uputili vezano za izmjenu trase autoputa.

klix.ba

Related posts