Audi u Ženevu stiže s osvježenim modelom RS3 Sportback

Audi će na Sajmu automobila u Ženevi u martu predstaviti osvježeni model RS3 Sportback koji je jednako snažan kao i sedan.

Audi RS3 Sedan je predstavljen u septembru na Sajmu automobila u Parizu, a pokreće ga najsnažniji petocilindrični motor na svijetu koji isporučuje 400 KS. Kompanija iz Ingolstadta sada osvježava svoju ponudu, a RS3 Sportback je dobio novi motor. Ne samo da 2,5-litarski motor razvija 33 KS i 15 Nm više od prethodnog, nego je i lakši za 26 kg. Ovaj motor isporučuje ukupno 400 KS i 480 Nm obrtnog momenta, što omogućava automobilu da od 0 do 100 km/h ubrza za 4,1 sekundu prije nego dostigne maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h. Opciono je limiter moguće postaviti na 280 km/h.

Baš kao i ostali RS modeli, osvježeni RS3 Sportback dolazi s Quattro pogonom na sva četiri točka. Snaga TFSI motora se na njih prenosi preko sedmostepenog dual-clutch mjenjača.

RS3 je niži za 33 mm od standardnih A3 modela, a ima i 20 mm veći razmak prednjih točkova. Za zaustavljanje se brinu diskovi promjera 310 mm. Opciono je moguće dobiti i keramičke diskove na prednjoj osovini.

Sportback i dalje ima 19-inčne naplatke sa gumama dimenzija 235/35. Opciono je moguće dobiti Audijeve matrix LED farove, kao i potpuno digitalnu instrument tablu.

Osvježeni model će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu, a prodaja u Evropi počinje u aprilu. Cijena u Njemačkoj će iznositi od 54.600 eura, dok sedan košta od 55.900 eura.

Related posts