Assadov režim izveo napad na Idlib bombama sa bijelim fosforom

Šef civilne zaštite “Bijele beretke“ Mustafa Haj Yusuf je izjavio za AA da su Assadove snage i proiranske militantne grupe izvele napad na području deeskalacijske zone na jugu Idliba

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zabranjenim bombama sa bijelim fosforom su izvele napade na naselja u regiji Idlib, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef civilne zaštite “Bijele beretke“ Mustafa Haj Yusuf je kazao za AA da su Assadove snage i proiranske militantne grupe izvele napad na području deeskalacijske zone na jugu Idliba.

Dodao je kako je napad izveden bombom sa bijelim fosforom u mjestu Temaniye.

– Izveli su dva napada. U oba navrata je bačeno po 40 bombi sa bijelim fosforom. Još nismo dobili informacije o poginulima ili ranjenima – rekao je Yusuf.

Upotreba bijelog fosfora kao oružja je zabranjena međunarodnim ratnim pravom.

Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stepeni, a vatru koju stvara je teško gasiti.

Organizacije i grupe za ljudska prava kritikuju upotrebu takvog oružja u naseljenim zonama, jer mogu ubiti i izmrcvariti ljude spaljivanjem do kosti.

Sirijski režim je prije ovog napada, u martu 2018. godine, također koristio bombu s bijelim fosforom u Istočnoj Guti.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji. Uz posredovanje Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Izvor:  Anadolija

 

Related posts