Kada bi morao pojesti posljednji obrok na planeti Zemlji, bili bi to ćevapi, kaže Armin Grozdanić, vlasnik jednog od najboljih restorana u St. Louisu, američkom gradu u kojem prema određenim procjenama živi preko 70.000 građana porijeklom iz BiH.
Američki mediji oduševljeni su kulinarskim umijećima ovog Bosanca i Hercegovca koji je sa svojom porodicom izbjegao iz BiH tokom rata.
Grozdanić ne voli mnogo pričati o ratu, a njegova žena Lisa kaže da su Armin i njegova porodica proveli deset mjeseci u koncentracionom logoru, da bi zatim izbjegli u Njemačku, odakle su prešli u SAD.
Armin je danas primjer uspješnog Bosanca i Hercegovca u SAD-u. Vlasnik je restorana Yapi Mediterranean Subs and Sandwiches u kojem je moguće naručiti i tradicionalna bosanskohercegovačka jela.
“Cijeli moj život vrti se oko hrane. Članovi moje familije bili su kuhari, mesari i vlasnici restorana. Moja tetka je bila vlasnica restorana koji je bio dosta sličan Yapiju”, pojasnio je Grozdanić otkud ideja da otvori ovaj restoran.
Grozdanić se u razgovoru za američke medije prisjetio i svog djetinjstva i brojnih iskustava sa spravljanjem hrane.
“Kada sam bio dijete, restorani su bili puni energije i zabave. To je bilo kao odlazak na koncert, jer su ljudi često pjevali i plesali u restoranima. Ali onda je nastupio rat i sve se promijenilo”, kazao je Grozdanić.
Ćevapi u Grozdanićevom restoranu najbolji su u St. Louisu, ističe lokalno stanovništvo.
“Najveći izazov je kada ti hranu testira ‘stara škola’, ljudi iz BiH. Neki od njih idu redom po svim restoranima i testiraju hranu. Kada kažu da je dobra, onda mora da je tako”, istakao je Grozdanić.