Američki magazin o Dodiku: Predsjednik koji želi razbiti vlastitu državu

Kako se navodi na početku ovog teksta, Dodika je svojevremeno tadašnja američka državna sekretarka Madeline Albright pohvalila kao “dašak svježeg vjetra”, dok sada novi čelnik BiH prijeti narušavanju krhkog mirovnog sporazuma.

“Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik”, ističe se u ovoj analizi.

“Ja sam Srbin … Bosna je samo moje radno mjesto”, proglasio je Dodik samo dan nakon njegove inauguracije kao bosanskog šefa države, kaže se u tekstu.

“Kao srpski nacionalista, on je javno pozvao da se Republika Srpska otrgne od Bosne. I, kao bosanski predsjednik, on je rekao da neće koristiti svoj bosanski pasoš za putovanja u inozemstvo. Ovakvim ispadima – poput onih Trumpovih, postao je zloglasan”, naglašava se u tekstu The Atlantica.

U osvrtu na njegovo djelovanje podsjeća se da je, prema riječima Albright, Dodik predstavljao promjenu u odnosu na vladavinu ljudi koji su bili ratni zločinci. Dva desetljeća kasnije on se smatra nacionalističkim “problematičnim djetetom” koje prijeti narušavanjem mira.

Podsjećajući na činjenicu da je Dodik u posljednjih osam godina vodio Republiku Srpsku, u tekstu se navodi da je on taj teritorij uvijek gledao kao “državu na čekanju”, uprkos činjenici da Dejtonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvo otcjepljenje od države BiH.

Tako se, između ostalog, kao ilustracija navodi i nedavni incidenti u zgradi Predsjedništva BiH pa se ističe da je Dodik donio zastavu RS-a i time pokazao novu ratobornost.

Related posts