Američki dronovi nadlijeću Gazu

Sjedinjene Države nadlijeću nadzornim dronovima Gazu u potrazi za taocima koje je oteo Hamas kada je napao Izrael 7. oktobbra, rekla su dvojica američkih dužnosnika.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, dvojica američkih dužnosnika rekla su da SAD špijunskim dronovima nadlijeće Gazu kako bi pomogao u lociranju talaca. Jedan od dužnosnika rekao je da dronovi lete više od sedam dana.

Američki su dužnosnici rekli da bi deset Amerikanaca za koje se i dalje ne zna gdje su mogli biti među više od 200 osoba koji su kao taoci odvedeni u Gazu gdje ih, pretpostavlja se, drže u Hamasovoj mreži tunela. Izraelske snage jučer su opkolile grad Gazu, glavni grad u Pojasu Gaze, napadajući Hamas, koji uzvraća napadima iz podzemnih tunela.

Grad na sjeveru Gaze postao je meta napada Izraela, koji se zakleo da će uništiti zapovjednu strukturu ove grupe te je civilima rekao da bježe na jug. Hamasovi borci izveli su 7. oktobra iznenadni napad na Izrael u kojemu je poginulo 1400 ljudi, uglavnom civila, tvrde izraelski dužnosnici.

Izrael je uzvratio bombardiranjem i kopnenom ofenzivom na malu palestinsku enklavu u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, a u tim je napadima poginula najmanje 9061 osoba, prema zdravstvenim službama u Gazi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts