Aktivacija MAP-a je tehničko pitanje, svi preduslovi već napravljeni

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović usaglasili su večeras principe djelovanja državne vlasti u naredne četiri godine.

Novinarima je to potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u izjavi nakon sastanka s Dodikom i Čovićem ocijenio da je time napravljen jedan dobar korak.

– Preostaje dogovor u vezi resora i on će biti nastavljen na nivou delegacija, dakle ne na nivou lidera – pojasnio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje šta piše u usaglašenoj izjavi, Izetbegović je rekao da pišu bitne stvari za ovu zemlju, po pitanju ekonomije, integracijskih procesa…

– Svih integracijskih procesa, naravno, kazao je Izetbegović, dodavši kako aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) nije članstvo u NATO-u, već nastavak ranije započetih aktivnosti.

– Principi su dobri, preostaje priča u vezi sa resorima, ona će biti mislim  već iduće sedmice nastavljena – dodao je Izetbegović.

Novinare je zanimalo da li znači da je SDA malo smekšala svoje stavove s obzirom na to da je lider SNSD-a Milorad Dodik večeras poručio da od aktivacije MAP-a i puta ka NATO-u nema ništa, što se tiče RS-a.

– Ne znači. Ja ne bih zakucavao ništa na takav način. Dakle, aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, smatramo to tehničkim pitanjem, smatramo da su svi preduslovi za to već napravljeni kroz zakone, odluke i strategije – dodao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i Dodikov pesimizam da do kraja marta neće biti formirano Vijeće ministara BiH.

– Pa, zavisi i od gospodina Dodika. Ako on kaže da je nemoguće, onda je vjerovatno upravu. Ako se potrudi, što se tiče nas, može sutradan – dodao je Izetbegović.

Naglašava da je moguće da SDA ima više partnera.

– Četvrti, peti, možda i šesti, sedmi… Dakle, bit će, osim SDA, barem još dvoje-troje. Svi su, što se mene tiče, dobrodošli i pozvani. Fotelje su najmanji problem, SDA će malo da se povuče i prepusti poneku fotelju – kazao je Izetbegović.

Pitanje je bilo i koji su daljnji potezi koji se mogu očekivati, a Izetbegović je kazao da je danas napravljen jedan korak kojeg nije bilo lako napraviti.

– Vidite da u ovoj zemlji stalno govore da nešto neće ići, da neće biti izbora, pa bude izbora. Pa da nećemo moći formirati zakonodavnu vlast, pa je formiramo – napravimo Dom naroda. Pa da se neće moći napraviti nove vlade, napravit ćemo nove vlade. I sve će ići onako kako to kod nas ide – presporo. I do sad su bile krize… – rekao je lider SDA.

Poručio je kako se nada da će se Vijeće ministara uspjeti formirati u rokovima u kojima je to urađeno i prošli put – do 31. marta.

– Što se tiče SDA, to može biti sutradan – zaključio je Izetbegović.

Izvor: vijesti.ba

Related posts