Akcija "Registar" u Sarajevu: Za nezakonitu imovinsku korist od milion KM osumnjičene 4 osobe

Po nalogu Tužilaštva BiH u Sarajevu se od jutros provodi akcija kodnog naziva “Registar” u predmetu za zloupotrebu položaja. Aktivnosti provode policijski službenici Federalne uprave policije, a odnose se na bivše dužnosnike MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Federalne Uprave policije od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužilaštva BiH.

Osumnjičene osobe su pod istragom zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od blizu milion KM, saopćeno je iz FUP-a.

Aktivnosti se odnose na četiri osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu kompaniju, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH. Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953.), D. M. (1958.) te K. K.(1971.), E. M.(1976.) i jedan strani državljanin inicijala A. R. u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM, a za taj iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, davanja dara ili drugog oblika koristi, primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH će, u koordinaciji s policijskim službenicima, nakon privođenja ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Po završetku radnji pretresa, osumnjičene osobe će biti lišene slobode te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužilaštvu BiH.

Related posts