Advokat Midžić: U slučaju “Galijašević” tražit ćemo izuzeće Tužilaštava USK i pravosuđa ovog kantona

Danas je u Bihaću održana press konferencija Ilijasa Midžića,jednog od dva advokata bračnog para Galijašević.

Konferencija je održana prije svega da bi se, kako navodi advokat Ilijas Midzić, upozorilo na niz neregularnosti od strane Tužilaštva i Općinskog suda,a vezano za slučaj protiv još uvijek aktuelnog gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića i njegove supruge Adelaide.

Kako je istakao advokat Midžić, Tužilaštvo USK-a se u toku istrage slučaja “Galijašević” permanentno obraća javnosti iako bi istraga trebala biti tajna i ne bi trebalo da se određene stvari plasiraju.Kako je kazano sve ovo liči na medijisku pripremu na nekakvu osuđujuću presudu u ovom slučaju.

Medijima je prezentovano i rješenje Općinskog suda o zabrani raspolaganjem imovinom.Tim povodom, advokat Midžić je kazao da mu općinski sud nije omogućio uvid u spis vezano za zabranu ni zbog pisanja žalbe i ukazao da se već u ovoj fazi postupka krše ljudska prava njegovih branjenika.Također je kazano da nekretnine (kuća i stan) na koje je stavljena zabrana na zahtjev Tužilaštva USK postoje hipoteke kod banki i da je ova zabrana bila bespotrebna.

Također je danas medijima ukazano da Adelaida Galijašević zbog zdravstvenih razloga je primorana svaki dan putovati u R.Hrvatsku i da zbog toga na granici BiH trpi svakodnevno neugodnosti.Naime, prilikom izlaska i povratka u BiH bračni par Galijašević Granična policija BiH zaustavlja i odstranjuje vozilo iz kolone te zadržava, te smatraju da se radi o šikaniranju jer im niko nije saopćio zbog čega se to radi.

Na kraju je advokat Midžić kazao da je nezadovoljan načinom na koji postupa Tužilaštvo USK u ovom slučaju i da postoji realna mogućnost ukoliko dođe do podizanja optužnice, da branioci zatraže izuzeće Tužilaštva USK i pravosuđa ovog kantona.Također, bračni par Galijašević će putem svog drugog advokata u ovom postupku podnijet disciplinsku prijavu VSTV BiH protiv nadležnog tužioca u ovom slučaju.

Podsjećamo da je nedavno Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 10.oktobra zaključio je da je u predmetu određivanja mjera zabrane u predmetu bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića i njegove supruge Adelaide Općinski sud u Bihaću načinio povredu ustavnih prava na slobodu i sigurnost te slobodu kretanja.

Nakon toga Općinski sud u Bihaću im je dva i po mjeseca zabranio kretanje u određenim dijelovima grada, dolazak na radno mjesto i sastajanje sa određenim ljudima a da nisu prethodno dobili mogućnost da se izjasne o zahtjevima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

U ovom periodu osim što im je onemogućeno da rade, uz ograničenje kretanja, nisu imali, između ostalog, ni mogućnost da učestvuju na lokalnim izborima čime su po zaključku Ustavnog suda povrijeđena njihova osnovna ljudska prava.

 

Related posts