Crno vino pomaže u borbi protiv propadanja zuba

Umjereno konzumiranje crnog vina donosi užitak, bolje zdravlje i ljepši izgled. Ljubitelji ovog pića znaju da je to odličan način za opuštanje nakon stresnog dana.

A ne treba ni napominjati da je umjerenost ključna.

Crno vino krije mnoge zdravstvene prednosti, kao što je poboljšanje zdravlja srca i održavanje vitke linije. Čaša crnog vina dnevno je čaša zdravlja.

Crnom vinu dosad se pripisivao i niz dobrih učinaka na zdravlje, a novo istraživanje sugeriše da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

No, stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s tim da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u saradnji sa “dobrim” bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Journal of Agriculture and Food Chemistry” naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Oni su poredili učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili efikasniji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani – za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To otkriće moglo bi voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Naučnici priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to što je provedeno izvan ljudskog tijela, na ćelijama koje su simulirale tkivo desni.

Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini, mogu biti odgovorni za neke efekte uočene studijom. Između ostalog, stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina oštećuje zubnu caklinu.

Pomaže u borbi sa znakovima starenja

Redovno ispijanje vina čini kožu zdravijom i otpornijom na oštećenja od sunca, a može vam obezbijediti i najmanje pet godina dužeg života u odnosu na ljude koji ga ne piju redovno.

Crno vino povezuje se i sa smanjenjem rizika za obolijevanje od bolesti koje dolaze sa godinama, poput dijabetesa, raka i Alchajmerove bolesti. Za one koji svakodnevno uživaju u čašici dobrog vina, šanse za obolijevanje od Alchajmerove bolesti su čak 80 odsto manje.

Razlog svemu tome su antioksidansi, odnosno vitamini, minerali i flavonoidi, koji štite tijelo od slobodnih radikala. Naučnici vjeruju da izloženost slobodnim radikalima ubrzava proces starenja i čini nas podložnijima raznim bolestima.

Jača imunitet

Istraživanje na 4.000 ljudi pokazalo je da oni koji popiju više od 14 čaša crnog vina u godini imaju 40 odsto manje šanse da dobiju grip. Naučnici još nisu u potpunosti objasnili ovaj učinak vina, ali vjeruju da su i za njega zaslužni antioksidansi.

Američki institut za prevenciju alkoholizma savjetuje da žene ne bi trebalo da popiju više od tri čaše vina dnevno i maksimalno sedam čaša sedmično, dok je taj broj za muškarce četiri po danu i 14 sedmično.

Podstiče mršavljenje

Crno vino sadrži piceatanol, koji može spriječiti nakupljanje masnih ćelija. Čaša crnog vina dnevno vas doslovno može zaštititi od pretilosti. Zapamtite da treba paziti na količinu konzumiranja crnog vina. Naime, pola boce crnog vina sadrži oko 250 kalorija, a u velikim količinama može naškoditi vašem zdravlju.

Štiti srce

Osim što snižavaju nivo holesterola, polifenoli (antioksidansi) u crnom vinu održavaju krvne sudove fleksibilnima i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Crno vino je efikasno gotovo kao i aspirin. Naime, mnogi ljudi uzimaju aspirin kako bi zaštitili zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali budite oprezni, jer pretjerano uzimanje aspirina može naškoditi vašem srcu, zbog čega je čaša crnog vina sigurnija opcija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Kora grožđa je bogat izvor resveratrola koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno unose resveratrol imaju niži nivo šećera u krvi. Resveratrol snižava nivo holesterola i sistoličkog krvnog pritiska. Naučnici vjeruju da može podstaći oslobađanje inzulina i povećati osjetljivost tijela na inzulin.

nezavisne.com

Related posts