22 institucije kriju podatke o nabavci lijekova

Fondacija za razvoj i demokratiju (FRD), lider ACCOUNT Monitoring tima u sektoru zdravstva, predstavila je danas rezultate monitoringa procesa nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova 51 zdravstvene ustanove/institucije: 12 ministarstava, 37 zavoda i dva fonda iz oblasti zdravstva na entitetskim i kantonalnim nivoima. Rezultati između ostalog pokazuju:
22 institucije/ustanove nemaju dostupne podatke o nabavkama
tokom 2016. i 2017. godine sklopljeno je 11.967 ugovora, od kojih se 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme
217.244.259,53 KM iznosi ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora
najveći broj ugovora dobila je Phoenix Pharma d.o.o. – ukupno 503 ugovora
“Javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala nisu transparentne, budući da pojedinih zdravstvenih institucija uopšte nema u bazi ugovornih organa, pojedine ne objavljuju sve ugovore koje su dodijelili, a pojedine ne objavljuju ugovore uopšte. Indikativan je i podatak da se samo oko 25% potpisanih ugovora odnosilo na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist. U RS smo zabilježili porast od preko 900% u ukupnoj vrijednosti potpisanih okvirnih sporazuma, a od ukupnog broja direktnih sporazuma u BiH, čija je ukupna vrijednost 856.301 KM, najveći broj je dodijeljen u Federaciji BiH – 442.077 KM” – kazala je Stela Vasić iz FRD.

Related posts