11. aprila se obilježava dvadeset peta godišnjica osnivanja IDČ „Faraoni“ i Dan specijalnih jedinica 511. slavne bbr.

Povodom 11. aprila – dvadeset pete godišnjice osnivanja IDČ “Faraoni“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr. u Bosanskoj Krupi se u srijedu organizuje niz prigodnih aktivnosti.

Obilježavanje Dana „Faraona“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: IDV „Parage“, 1. bosanskokrupski bataljon, IDV „Demoni“, 2. otočki bataljon, IDV „Gromovi“, 3. bataljon, započet će polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi u 10.00 sati. Potom će se obići spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, šehitluci u Pištalinama i Jezerskom, te Spomen-soba 511. slavne bbr.

U poslijepodnevnim satima predviđen je zajednički ručak i druženje pripadnika svih proslavljenih jedinica.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine. IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa a na ratnom putu ove čete, kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina, poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona“ nosioci su najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica priznanja „Srebrni štit“.

Pozivaju se pripadnici IDČ „Faraoni“ i svih drugih jedinica da se okupe u srijedu, 11. aprila u 10,00 sati ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, te da učestvuju u svim aktivnostima obilježavanja ovog značajnog datuma.

Related posts