10 manjih evropskih gradova koje vrijedi posjetiti: Među njima i jedan iz BiH

Postoje mjesta u Evropi koja nisu toliko poznata na svjetskoj turističkoj sceni, a vrijedna su pažnje zbog svoje posebnosti, autentičnosti i magične ljepote.
Kako piše Elle.rs, ovo su neki od manjih evropskih gradova koje svakako vrijedi posjetiti

1. Belaggio, Italija

U Lombardiji, na jezeru Como koje izgleda kao more nalazi se živopisno mestašce bogate istorije, Belaggio. Uživaćete jedući gelato i šetajući skalinama, uskim uličicama po ovom predivnom mjestu a možete da posjetite i baziliku San Giacomo iz romaničkog perioda ili Muzej navigacionih instrumenata.

U gradiću i okolini ima mnogo vila sa prijelepim baštama, a neke su poput vile Serbelloni otvorene za javnost. Ako vas put nanese u Bellagio za vrijeme lokalne feste, probajte njihov svečani kolač koji se zove Miaska, a pravi se od kukuruznog brašna i sušenog voća.

2. Reine, Norveška

Ovo malo, autentično ribarsko selo će vam oduzeti dah svojom ljepotom i magijom severa. Pripada Lofoten ostrvima koji će vam pružiti brojne prilike za uživanje u ljepotama Skandinavije u skladu sa vašim afinitetima i načinom koji preferirate bilo da je to vožnja trajektom, pješačenje ili vožnja kajakom. U periodu od septembra do aprila, ako vrijeme nije olujno, Reine je idealno mjesto da prisustvujete spektakularnoj severnoj svjetlosti – Aurora Borealis.

3. Thun, Švicarska

Grad pored istoimenog jezera će vas privući svojom prelijepom prirodom, a na vrhu brda iznad starog grada se nalazi bajkovito lijep zamak iz 12. vijeka sa istorijskim muzejom. Ako to nije dovoljno da vas očara, grad vam pruža priliku da uživate u prelijepom pogledu na Alpe.

Ovo prelijepo mjesto u Bernskom kantonu ima gradsku vijećnicu iz 16. vijeka. Šlag na torti će biti prisustvovanje fudbalskoj utakmici ili utakmici hokeja na ledu, a trešnjica na šlagu bi bila izlet brodićem.

4. Biburry, Engleska

Upoznajte pravu Englesku, otkrivajući ovo ljupko selo u jugozapadnom dijelu Engleske. U selu se nalazi prelijepa, stara, saksonska crkva svete Marry. U ovom prelijepom selu možete vidjeti kuće iz 17. vijeka, kamene kolibe boje meda sa strmim krovovima. Najveća zgrada je zgrada suda, sagrađena 1633. godine.

Arlington Row kolibe datiraju iz 1380. godine kada su ih monasi koristili za skladište vune. Selo je pored rijeke Coln i često je korišteno kao filmska i lokacija za snimanje serija pa su ovdje snimljeni filmovi “Stardust” i “Bridget Jones's Diary”.

Prvi klub na svijetu za konjske trke, The Biburry Club, osnovan je upravo ovdje, daleke 1681. godine.

5. Mostar, Bosna i Hercegovina

Nobelovac Ivo Andrić je pisao u svojim Znakovima pored puta: “Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukršta najveći broj ljudskih potreba…”

Preko rijeke Neretve u Hercegovini, Mostaru plijeni svojom ljepotom Stari most, primjer otomanske arhitekture iz 16. vijeka. I sam grad Mostar je dobio ime po mostarima, čuvarima Starog mosta u srednjem vijeku.

Most je podignut 1566. po naređenju sultana Sulejmana Veličanstvenog. Prelijepi kameni most se nalazi na listi UNESCO-a.

Mostar je bogat kulturnim institucijama kao što su Kuća Alekse Šantića, Lutkarsko pozorište, Muzej Hercegovine. Nemojte propustiti da probate nešto od bosansko-hercegovačke kuhinje koja je divan spoj balkanskog, orijentalnog i mediteranskog uticaja. Posebno su dobri čevapčići i tulumbe, tradicionalni desert.

6. Ljubljana, Slovenija

Na mjestu Emone iz doba Rimljana nalazi se Ljubljana, glavni grad Slovenije, pomenuta prvi put u prvoj polovini 12. vijeka.

Iznad grada je prelijepa srednjevkekovna tvrđava sa romanskim, gotskim i renesansnim elementima arhitekture sa koje se pruža prelijep pogled na lepote Ljubljane i rijeke Ljubljanice. Za vrijeme vladavine Francuza, 1813. je nastao gradski Park Tivoli.

U periodu između 1921. i 1939. godine slovenački arhitekta Jože Plečnik je dodao statuu Napoleona i promenadu nazvanu po slovenačkom slikaru, predstavniku impresionizma Rihardu Jakopiču. U parku se nalaze i dvorac Tivoli, Narodni muzej savremene istorije i Sportska hala Tivoli.

Ljubljana ima mnogo mjesta vrijednih pažnje, a među njima su i glavni gradski trg, Prešernov trg sa katedralom i Botanička bašta. Ljubljana ima brojne kulturne institucije, a vrijedno pomena je Plesno pozorište posvećeno savremenom plesu.

7. Annecy, Francuska

Francuski šarm u svom najljepšem izdanju u gradu koji ima nadimak Biser francuskih Alpa, a koji se nalazi na jezeru Annecy i udaljen je 35 km južno od Geneve. Annecy ima prelijep dvorac i palatu. Ima mnogo razloga zašto nikako ne trebate da propustite da ga posjetite.

Annecy ima jezero koje je nadrealno lijepo i pogled na planinske vrhove vanvremenske ljepote. Annecy zovu i Alpskom Venecijom i njegovi kanali, popločane uličice, cvetni aranžmani i degustacija sira, kroasana i kafe će sigurno zadovoljiti vaše hedonističke potrebe.

Ako doputujete u paru a želite da ostanete zajedno zauvijek, dovoljno je da se poljubite na Mostu ljubavi.

8. Hallstatt, Austrija

Austrijsko planinsko selo čarobne ljepote sa živopisnim trgom na kojem ćete pronaći sve što jednom turisti treba, hotele, kafiće, prodavnice suvenira. Na trgu se održavaju i razne tradicionalne, lokalne svečanosti. Možete posjetiti i arheološka nalazišta iz praistorijskog perioda kao i lokalni rudnik soli. Hallstatt ima i lijepe crkve.

Sa vidikovca po lijepom danu možete vidjeti veličanstven pogled.

9. Kotor, Crna Gora

Boka Kotorska, zaliv poznat i kao Nevjesta Jadrana, krije gradiće fascinantne ljepote, kao što su Herceg Novi i Kotor.

Mediteranska luka Kotor, ugnježdena ispod Lovćena i Orjena, mjesto je jedinstvenog položaja i ljepote. Grad ima nekoliko romanskih crkvi uključujući katedralu, a mletački uticaj je veoma prisutan. Ovo spektakularno mjesto koje ima fantastičnu atmosferu, sjajno očuvan srednjevjekovni stari grad je na listi UNESCO-a.

10. Meteora, Grčka

Čari Egejskog, Sredozemnog i Jonskog mora su dobro poznate i svi znaju za atraktivna grčka ostrva i gradove bogate antičkim i vizantijskim nasleđem.

Rodno mjesto evropske civilizacije je mnogo više od ljetovališta i ima još mnogo interesantnih mjesta u svojoj turističkoj ponudi. Jedno od njih su Meteora, spektakularna lokacija i vizantijsko naslijeđe čine ove manastire na liticama fascinantnim pa nije iznenađenje što su na listi Svjetskog kulturnog naslijeđa.

Šest pravoslavnih manastira se nalaze u centralnoj Grčkoj i najbliži grad je Kalambaka.

Related posts