Zmajevi ostali bez SP: Vrijeme je za svježu krv, hoće li selektor Baždarević preživjeti?

Počeli smo sjajno, a završili očajno. Otprilike ova rečenica može opisati nastup fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Rusiji. Po svemu sudeći bez Zmajeva…

Teoretski, još postoje šanse da se izabranici selektora Mehmeda Baždarevića domognu baraža, ali o tome je u ovom trenutku neozbiljno i pisati. Jer teško je očekivati da Gibraltar ostane neporažen u Atini protiv Grčke, da Malta ne izgubi u Slovačkoj, da uz sve to Slovenija savlada Škotsku, te da Zmajevi deklasiraju Estoniju i u konačnici imaju bolju gol-razliku od Slovenije.

Već sada, 90 minuta prije kraja kvalifikacija, moramo se pomiriti sa činjenicom da ćemo Mundijal u Rusiji gledati na TV ekranima. A baraž nismo izgubili protiv Belgije. Složit će se s tim svi.

Teško se “vaditi” protiv velesile kakva je Belgija. Crveni đavoli su na Grbavicu stigli bez rezultatskog imperativa, kada je u pitanju borba za SP, ali su igrali za bodove koji će im donijeti lakši posao na SP. Cilj im je da žrijeb grupa za Mundijal dočekaju među osam najboljih reprezentacija na FIFA rang-listi, što će im osigurati prvi šešir…

A Zmajevi? Zmajevi će morati čekati naredne kvalifikacije. U ovim je bilo i previše grešaka za bolji rezultat. A onda kada nismo griješili nismo imali ni sreće, a ni naklonost sudija.

Dok se za poraze od Belgije (u oba meča) našim reprezentativcima nema šta prigovoriti, itekako ima za septembarsku bruku na Kipru. Upravo nas je taj poraz (3:2) i koštao druge pozicije, a u konačnici i baraža, odnosno Mundijala.

Protiv Grka nismo imali sreće, a i sudije su bile na strani Helena. Sreća se odnosi na prvi meč u Pireju, u kojem smo razbili nekadašnje prvake Evrope i trebali ih dotući. Međutim, primili smo pogodak u posljednjim sekundama.

A sudijske lakrdije sjetit ćemo se sa meča u Zenici, kada je italijanski arbitar Nicola Rizzoli u nekoliko navrata propustio dosuditi jedanesterce za Zmajeve. Italijan je sačuvao mrežu Grka, a da nije bilo tako već sada bismo razmišljali o rivalu u baražu.

Ovako, razmišljamo o novom ciklusu, novim igračima, a navjerovatnije i novom selektoru. Pojedinci su spremni za penziju, a Zmajevima je definitivno potrebna svježa krv. O Baždarevićevoj sudbini odlučivat će čelnici N/FSBiH. Meša je napravio dosta dobrih stvari, ali teško je da će mu oprostiti kiks protiv Kipra, kojeg nije uspio popraviti protiv Belgije.

/faktor.ba

Related posts