Žestoke reakcije iz Srbije na oslobađajuću presudu Naseru Oriću

Žestoke reakcije dolaze iz Srbije nakon oslobađajuće presude za ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, piše agencija Patria.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija pravdu morati potražiti na drugom mjestu, te je pozvao Srbe da ne izgovore nijednu ružnu riječ protiv Bošnjaka.

– Životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja. Za pravdu ćemo morati da se borimo sami i moraćemo da budemo spremni na to da samo mi budemo optuživani. Ni Haradinaj, ni Orić nikada neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima. Niko nikada neće biti kriv, a najviše je Srba stradalo na prostoru bivše Jugoslavije. Srba i Bošnjaka.

Moraćemo da ne kukamo, da ne plačemo, ali i da ne opsujemo. Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku riječ protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije – izjavio je srbijanski predsjednik.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je za Tanjug kako je presuda „dokaz da se za zločine nad Srbima ne odgovara“.

– Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu? – poručio je Dačić.

Dačić je kazao kako Hrvati, Albanci i Bošnjaci, za razliku od Srba, nisu spremni da se suoče sa svojim zločinima.

– Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde – rekla je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović.

– Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svjedoka tih mučnih i mračnih sjećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna – izjavila je Kuburović.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kazao je da „Sud koji je oslobodio Nasera Orića nije sud, on je sramota pravosuđa, sramota ljudske zajednice.

– Sud koji je u stanju da dokazanog ratnog zločinca Nasera Orića oslobodi odgovornosti za ubistvo 3.500 Srba nije sud već sramota ali i velika prijetnja miru i velika opasnost – rekao je Vulin.

Related posts