Zbog ugroženosti bihaćkog izvorišta pišu UNESCO-u

Gradsko vijeće u Bihaću usvojilo je zaključak da se pismom UNESCO-u ova svjetska organizacija upozori na problem kanalizacije i otpadnih voda koje ugrožavaju izvorište pitke vode Klokot, odakle se ovaj grad snabdijeva pitkom vodom.

Prema riječima vijećnika Armina Amidžića, koji je predložio pomenuti zaključak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uzimanjem uzoraka na nekoliko mjesta na lokalitetu Plitvičkih jezera ustanovio da su neka od tamošnjih izvorišta kontaminirana fekalnim vodama.

“S obzirom na to da je ranije ustanovljeno kako su Plitvice podzemnim vodama povezane sa Klokotom, smatram da cijelu priču treba uozbiljiti i na međunarodnom nivou kako bismo što prije došli do rješenja”, istakao je Amidžić.

On je podsjetio kako je UNESCO još 1979. godine Plitvička jezera proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Inače, već dugo vremena stručnjaci za hidrologiju iz Bihaća upozoravaju kako je izvorište Klokot ugroženo kanalizacijskim i fekalnim vodama koje se ispuštaju u susjednoj Hrvatskoj.

Prema riječima Sandija Zulića, direktora firme “Una consulting”, koja se bavi projektima u oblasti zaštite voda i okoliša, na području Hrvatske postoji nekoliko kritičnih tačaka koje direktno ugrožavaju pomenuto izvorište.

Prema njegovim riječima, to se prije svega odnosi na kanalizacione sisteme na području Nacionalnog parka “Plitvička jezera”, kao i hrvatskih gradova Udbina i Korenica, koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Inače, problemi s kvalitetom vode iz gradskog vodovoda u ovom gradu učestali su u posljednje vrijeme, posebno za vrijeme velikih padavina, a u nekoliko navrata iz Gradskog vodovoda Bihać upozoravali su korisnike da voda nije ispravna za piće.

/nezavisne.com

Related posts