'Zaustaviti pogon za proizvodnju peleta u Bihaću dok se ne riješe problemi'

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zatražio je od nadležnih institucija da privremeno zabrane rad pogona za proizvodnju peleta FPG, u naselju Ripač, sve dok se ne otklone nedostaci zbog kojih ovo postrojenje zagađuje životni okoliš i ugrožava zdravlje mještana.

Fazlić kaže kako se već godinama stanovnici Ripča žale na ovaj problem, ali da do sada ništa nije urađeno kako bi se on riješio.

“Građani Ripča već godinama ukazuju na ovaj problem i mi kao lokalna zajednica koja nema nadležnost u dijelu inspekcijskog nadzora i sankcionisanja tražimo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, resornog ministarstva, Vlade i MUP-a USK da poduzmu zakonom propisane mjere i riješe ovaj problem jer je evidentno da je u ovom slučaju prekršen niz propisa i zakona, a u konačnici mještani Ripča ispaštaju zbog toga”, istakao je Fazlić.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Nihad Mujkić potvrdio je kako su posljednjih godina u nekoliko navrata intervenisali na osnovu pritužbi građana, ali da vlasnici peletare nisu ispravili evidentirane nedostatke.

“Nakon brojnih pritužbi i evidentnih dokaza da nivo buke prelazi dozvoljene parametre, kao i nivo zagađenosti zraka, inspekcija će poduzeti sve potrebne mjere, o čemu ćemo obavijestiti nadležne institucije”, rekao je Mujkić.

Prema riječima mještanina naselja Ripač Đulage Smajića, pomenuta fabrika je počela s radom prije nekoliko godina, a od tada datiraju i njihovi problemi.

“Prilikom otvaranja rekli su kako posjeduju savremenu tehnologiju, te da nema opasnosti za okoliš i ljude. Međutim, ova fabrika sem peleta proizvodi dim i prašinu koji nas truju, kao i neizdrživu buku”, kaže Smajić.

Štetne posljedice rada fabrike, kako je istakao, najbolje se mogu vidjeti na krovovima kuća ili automobilima, koji čestu budu prekriveni slojevima prašine.

Komentar iz peletare nismo uspjeli dobiti, a tamo su nam rekli kako se direktor i radnici nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru.

nezavisne.com

Related posts