Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o PIO-u

Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas je prihvaćen Nacrt zakona o penzijsko-invaldiskom osiguranju, čime je napravljen jedan korak naprijed ka ispunjavanju zahtjeva penzionera. Ipak, predstoji još mnogo posla do konačnog usvajanja zakona, a krajnji rok koji su penzioneri dali vlastima u FBiH je do kraja godine.

Zastupnici u Zastupničkom domu danas su većinom glasova prihvatili predloženi Nacrt zakona o PIO-u koji treba potvrditi i Dom naroda, nakon čega treba u formi prijedloga biti još jednom usvojen na oba doma Parlamenta FBiH. Koliko je to ambiciozan posao da bi se završio do kraja godine, kako traže penzioneri, ostaje da se vidi.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Vlast obećava da će uvođenjem bodovnog sistema u obračun penzija poboljšati sistem, obećavajući redovnu isplatu i vremenom poboljšanje statusa penzionera. Tako je planirano da svaka godina staža za osobu koja je primala prosječnu platu iznosi 1. Ukoliko je plata viša bod se povećava i obratno. Na kraju radnog vijeka zbir bodova se množi s koeficijentom 14 i dobije se iznos penzije. Tako da ukoliko je osoba radila 40 godina i sve vrijeme imala prosječnu platu, na kraju će imati 40 bodova koji se množe s koeficijentom 14. U tom slučaju penzija bi iznosila 560 KM.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politike uz pomoć Svjetske banke.

“Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak”, istakao je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO-u.

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

“Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji”, naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost vanredne sjednice, naglasio je da je novi zakon o PIO-u potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga šehida/poginulih boraca koje su izgubile pravo na porodičnu penziju.

“Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije blizu 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na porodičnu penziju”, rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi s penzionisanjem policajaca, koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o PIO-u.

“Prvo je da se koeficijent pomnoži s 1,3, a drugi je da se način obračuna visine penzija utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima”, kazao je Hadžiabdić.

Tokom rasprave o Nacrtu zakona o PIO-u, predstavnici opozicije uputili su zamjerke jer smatraju da će penzije budućim penzionerima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru.

Zastupnici “većine” naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje penzionog sistema i redovnu isplatu penzija. O tome da li zakonska rješenja mogu biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to su poručili da sve kategorije penzionera treba istovjetno posmatrati.

Related posts