Zaposlenici Doma zdravlja Bihać štrajkovali zbog manjih plata

Zaposlenici Doma zdravlja Bihać jučer su održali polusatni štrajk upozorenja, jer im februarska plaća nije isplaćena prema novom kolektivnom ugovoru kao u većini zdravstvenih ustanova.

Razlika u iznosu od oko 90.000 KM trebala je biti naknadno isplaćena. Kako je jučer rečeno, menadžment ove zdravstvene ustanove nekoliko je puta slao upite Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, tražeći isplatu zaostatka, no još nisu dobili konkretan odgovor.

“Implementacija novog kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologa trebala je biti realizirana za februarsku plaću. Nažalost, to se nije desilo zato što nisu prebačena finansijska sredstva iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK prema našem Domu zdravlja”, kazao je dr. Amel Okanović, predsjednik Podružnice Saveza samostalnog sindikata ljekara i doktora stomatologije Doma zdravlja Bihać.

Sutra sastanak

Dodaje da će sutra biti održan sastanak Sindikalnog odbora USK na kojem će biti raspravljano o implementaciji kolektivnog ugovora i narednim koracima koje će poduzeti, piše “Avaz“.

Čekaju rebalans

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK ranije su nam kazali da će razlika u plaći ljekarima, ali i svim zaposlenicima Doma zdravlja Bihać biti isplaćena čim se usvoji rebalans budžeta ove ustanove na Skupštini USK, što bi poslanici trebali učiniti u ponedjeljak, 2. aprila, za kada je zakazana sjednica Skupštine USK.

Related posts