Windows 7 ostaje uvjerljivo najpopularniji OS

Posljednji podaci kompanije NetMarketShare potvrdili su postojanost i dominaciju Windows 7 operativnog sistema.

Do kada će ovaj trend trajati, ne znamo, ali Windows 7 se bez obzira na sve što Microsoft pokušava jednostavno ne da skinuti s trona najpopularnijeg operativnog sistema na svijetu.

Iako su iz Redmonda jasno i glasno najavili kako će se redukovati nivo podrške za Windows 7, a službeno će podrška trajati nešto manje od tri godine, do januara 2020., korisnicima to očigledno ne znači previše, jer još uvijek preferiraju ovaj OS.

Prema posljednjim obrađenim podacima kompanije NetMarketShare, koji uključuju ožujak ove godine Windows 7 je apsolutno dominantan na globalnom tržištu operativnih sistema. I ne samo to, u odnosu na podatke za februar, popularna i voljena “sedmica” je povećala svoj udio na tržištu, što bi mnoge možda moglo iznenaditi, ali brojke zaista ponekad ne lažu i otkrivaju sve.

Windows 7 je tako u januaru držao 48,49 odsto ukupnog svjetskog tržišta operativnih sistema, dok je u martu taj udio povećan na 49,42%. Na drugom mjestu je očekivano Windows 10 sa 25,36 odsto udjela, što svakako ne zadovoljava Microsoft koji je očekivao daleko veću i bržu penetraciju posljednjeg stabilnog operativnog sistema. Ali, stvari ponekad ne idu onako kako očekujete, pa se tako još uvijek drži i Windows XP, koji je na 7,44 odsto tržišta, iako će se u aprilu napuniti pune tri godine otkako je taj operativni sistem i službeno penzionisan.

Naravno da je ukupno gledajući Microsoft apsolutni vladar tržišta operativnih sistema, taj se trend vjerojatno neće dugo, dugo promijeniti, a prvi koji nije iz “ergele” s potpisom Microsofta je Appleov Mac OS X 10.12 koji je na petoj poziciji ali sa samo 3,22 odsto ukupnog udjela.

(dnevnik.hr)

Related posts