Vlada FBiH osigurala dodatnih 3,7 miliona KM za aerodrom u Bihaću

Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2017. godinu, a u rebalansu je predviđeno dodatnih 3,7 miliona KM za projekat izgradnje aerodroma u Bihaću, potvrđeno je za Klix.ba.

“Do kraja godine za potrebe ovog projekta planiramo kroz rebalans budžeta izdvojiti još dodatnih 3,7 miliona maraka koje će značajno ubrzati njegovu realizaciju. Mislim da smo na dobrom putu da u dogledno vrijeme aerodrom u Bihaću bude osposobljen za civilne i charter letove”, izjavio je prije dvadesetak dana za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić.

Iz Vlade FBiH potvrdili su za naš portal da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen takav prijedlog, pa bi se za projekat bihaćkog aerodroma, pored već ranije osiguranih 2 miliona KM, trebalo naći i dodatnih 3,7 miliona KM u budžetu FBiH.

Također, u Nacrtu budžeta FBiH za 2018. godinu kojeg je Vlada danas usvojila nalaze se dva miliona KM koja je Vlada obećala transferirati svake godine u svrhu realizacije ovog projekta.

Konačnu riječ na Vladin Prijedlog rebalansa za 2017. i Nacrt budžeta za 2018. godinu, a time i sredstva za bihaćki aerodrom, dat će Parlament FBiH, a očekuje se da bi zastupnici trebali zasjedati 21. novembra.

Podsjećamo, iz Uprave JP Aerodrom u Bihaću kazali su ranije za Klix.ba da bi studija izvodljivosti i idejno rješenje projekta aerodroma Golubić u Bihaću, kao i neki manji infrastrukturni radovi, trebali bi biti gotovi do kraja ove godine.

Prema ranijim studijama, izgradnja aerodroma koštala bi oko 26 miliona KM, a trebao bi zadovoljavati potrebe uspostavljanja turističkih i drugih komercijalnih letova koji bi bili prihvatljivi za niskobudžetne kompanije.

Related posts