Velika Kladuša: Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma organiziralo „Dan narcisa“

Velikokladuško Udruženje za pružanje pomoć oboljelima od karcinoma te ranom otkrivanju i prevenciji ove opake bolesti „Sutra je novi dan“, organiziralo je u četvrtak 30. marta, na Trgu mladih u Velikoj Kladuši „Dan narcisa“. Ovo je dan kada se građanima prodaju narcisi kao znak podrške oboljelim od raka dojke. Udruženje „Sutra je novi dan“ osnovano je u septembru prošle godine i ovo je njihovo prvo obilježavanje „Dana narcisa“.

Edukacija žena i preventivno djelovanje u ranom otkrivanju ove opake bolesti cilj je ovog obilježavanja i smisao postojanja Udruženja. Inače, na području općine Velika Kladuša, prema podacima kojima Udruženje raspolaže, 230 je aktivno oboljelih od ovog malignog oboljenja. Rano otkrivanje raka dojke, koji se utvrđuje ultrazvučnim ili mamografskim pregledom, u velikom procentu vodi potpunom izliječenju oboljelih ako se pravovremeno bolest otkrije. Sve žene preko 30 godina trebale bi obavljati, pored ultrazvučnog, i mamografski pregled koji je u velikokladuškom Domu zdravlja odnedavno besplatan. Građani Velike Kladuše pozitivno reaguju na aktivnosti Udruženja „Sutra je novi dan“ koje je napokon zaživjelo u Velikoj Kladuši koja je posljednja općina u USK-u u kojoj je ono osnovano.

Članovi Udruženja članarinom od 12,00 KM godišnje financiraju njegove aktivnosti a pomoći mogu i građani ako to žele i imaju mogućnosti pored članarine, pozivom na humanitarni broj: 090-291-012 na koji se pozivom doniraju 2,00 KM (dvije) KM ili uplatom donacije na transakcijski žiro račun: 161 000 017 168 0020 otvoren kod Raiffeisen banke a za više informacija možete kontaktirati predsjednicu Nasiju Džihanović na 062-101-032 ili putem Facebook stranice: „Sutra je novi dan“ Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma.

/Reprezent

Related posts