Velika Kladuša sa Fikretom Abdićem: Put u dugoočekivani prosperitet ili potpunu izolaciju

Nekoliko dana nakon zvaničnog preuzimanja načelničkog mandata u Općini Velika Kladuša, još uvijek je nejasno šta će povratak Fikreta Abdića donijeti za stanovnike ovog grada. Jedni su uvjereni da će popularni Babo, bez imalo sumnje, zaustaviti negativne društveno-ekonomske tokove koji se već godinama poput crnog oblaka nadvijaju nad ovim gradom, dok drugi očekuju još veću izolaciju Velike Kladuše i njen potpuni krah u svakom mogućem smislu.

Povratkom Fikreta Abdića u Veliku Kladušu značajno su se uzburkali duhovi u najzapadnijoj bosanskohercegovačkoj općini, dok se mnogobrojno stanovništvo sa pravom pita: Šta ih čeka u naredne četiri godine?

Dugogodišnji radnik i dioničar Agrokomerca i predsjednik Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca od 1999. do 2012. godine Enver Munjaković za Klix.ba kaže da apsolutno očekuje pomake u naredne četiri godine, posebice u kontekstu revitalizacije Agrokomerca.

Nada da Abdić može oživjeti Agrokomerc

“Na pitanje da li se stvari vezane za Agrokomerc mogu promijeniti dolaskom Fikreta Abdića na mjesto načelnika Općine Velika Kladuša, odgovor je nesumnjivo da. Dioničari su, kada je o Agrokomercu riječ, sa Fikretom Abdićem imali stalni kontakt sve ovo vrijeme, pa i u teškim okolnostima izdržavanja zatvorske kazne, a sada će to biti daleko lakše i jednostavnije. Planova svakako ima i zajednički ćemo ih dogovarati i realizirati uz njegovu punu i bezrezervnu podršku”, govori Munjaković.

On kaže da je dugogodišnji Abdićev saradnik, budući da je u Agrokomercu obavljao niz odgovornih i rukovodećih funkcija. Napominje i da su tokom cijelog Abdićevog boravka u zatvoru dioničari bili u kontaktu s njim te dogovarali kako vratiti Agrokomerc dioničarima, pokrenuti fabrike i uposliti ljude.

“Danas Agrokomercom upravljaju menadžmenti koje je imenovala Vlada Federacije i resorni ministri. Kako su upravljali, najbolje se vidi kada se sagleda stanje u kojem se on danas nalazi, devastiran, opljačkan i opustošen. Cilj je bio da se Agrokomerc što više uništi i zaduži, a sve je to tolerisala Vlada FBiH, uz prešutnu podršku lokalnih vlasti. Uzimajući u obzir ove činjenice, Fikretu Abdiću ne bi bio nikakav problem, s obzirom na dobivenu poziciju, reference koje ima i povjerenje koje uživa, kao dokazani privrednik pokrenuti stvari u Agrokomercu sa mrtve tačke. Naravno, ako u tome isključimo predviđene opstrukcije i podmetanja Vlade Federacije”, priča Munjaković.

Opozicija: Abdić donosi izolaciju i probleme

Drugi dugogodišnji Abdićev saradnik, koji se prije nekoliko godina politički razišao s njim, tvrdi sasvim suprotno.

“Uzevši u obzir njegovu hipoteku, biološko stanje i sve ostalo, Fikret Abdić Velikoj Kladuši, Unsko-sanskom kantonu i Bosni i Hercegovini može donijeti samo belaj, ništa drugo”, ističe Rifat Dolić, donedavni predsjednik Demokratske narodne zajednice (DNZ) BiH, originalne i prvobitne Abdićeve stranke i čovjek koji je dugo bio ‘desna ruka’ Fikreta Abdića.

Dolić za naš portal govori da vjerovatno nema čovjeka koji bolje poznaje Abdića od njega te pojašnjava zbog čega smatra da će Babo donijeti samo probleme.

“To podrazumijeva proširivanje postojećih i nove podjele te izolaciju Velike Kladuše. Ionako smo bili izolirani i taman kad smo bili došli do toga da možemo otvoriti vrata drugima, ponovo se vraćamo na izolaciju koja je jača od bilo koje druge. Ništa dobro se ne može od toga očekivati”, ističe Dolić.

On skreće pažnju na to da Abdić gotovo ništa nije obećavao u predizbornoj kampanji, iz razloga što nema više šta obećati, da nije već obećao – i ništa od toga nije izvršio.

“Čak i da je obećavao, mislim da više nema normalnog građanina Velike Kladuše koji bi mogao vjerovati čovjeku koji ima toliko prekršenih obećanja i promašaja u neposrednoj prošlosti. Pet firmi koje su formirali Fikret Abdić i njegova djeca do sada su propale, počevši od FINAB-a, pa sve do AS Agrofeniksa. Neke su u stečaju, neke blokirane, a neke likvidirane. Dužan je svakom, brojnim privrednim subjektima u Velikoj Kladuši, Hrvatskoj i dijaspori. Ni on sam ne zna kome je više dužan, jer je istrošio sve bonuse građana koje je prevario. Ovdje se radi isključivo o pokušaju privatizacije Velike Kladuše od porodice Abdić u vremenu dok njegovo ime još nešto vrijedi te hvatanju za budžet Velike Kladuše i ovdašnjih javnih preduzeća”, govori Dolić, napominjući da Velikoj Kladuši ostaje samo da se na ulazu u grad napiše privatni posjed porodice Abdić.

Laburisti i dalje bez većine u Općinskom vijeću

On ističe i da je, od momenta stupanja na dužnost, Abdić u Veliku Kladušu sa sobom doveo “čitav aparat pratnje” koji, prema njegovim riječima, u zgradi Općine Kladuša boravi ilegalno i bez ikakvog zakonskog osnova.

“To su sekretarica, vozač i brojni drugi pratioci. Kojim sistemom on njih planira plaćati to zaista ne znam i volio bih to vidjeti, jer čini mi se da Abdić još misli da je to ‘ono’ vrijeme od prije trideset godina kada je mogao raditi šta hoće. Pravna država postoji i mislim da će mu takav vid ‘privatizacije’ i kadrovske politike biti donekle ograničen”, kaže Dolić.

Kada je riječ o većini u Općinskom vijeću, naš sagovornik ističe da je i dalje u pitanju pat-pozicija.

“Iskren da budem, kada bi se mene pitalo, ja bih njemu u ovom momentu dao i većinu pa da ne može taj alibi koristiti za sve buduće promašaje koje će imati. Jer će sutra, sasvim sigurno, govoriti da bi on nešto uradio, ali mu nisu dali parlamentarnu većinu. Ja bih mu i to dao, mada će je, realno, teško formirati”, kaže Dolić.

Abdić i dalje izbjegava medije

Poznati novinar u Velikoj Kladuši Esad Šabanagić kaže da ima informacije da je novi načelnik općine već razriješio neke ljude po općinskim službama te da radi od sedam ujutro do kasno uvečer kako bi se utvrdilo zatečeno stanje. I on smatra da Kladuši prijeti izolacija.

“Svi nivoi vlasti će imati otklon i neće htjeti sarađivati sa Velikom Kladušom zbog Abdića, a to su prvi najavili načelnici općina sa prostora Unsko-sanskog kantona koji nisu htjeli biti u prostoriji s njim prilikom dodjele načelničkih mandata u Sarajevu. Ja ne očekujem nikakvo dobro, dapače, očekujem dodatno nazadovanje naše općine koja ionako propada”, ističe Šabanagić.

Pored toga, on navodi da je Abdić nastavio izuzetno lošu praksu koju je ustanovio njegov prethodnik Edin Behrić.

“Onaj dan kada je ulazio u zgradu Općine Velika Kladuša, njegov ulazak je pratila RTRS i jedan domaći medij. Sve ostale medije je odbio, uključujući naš medij Reprezent te BHRT, FTV i RTV USK. A kasnije govori kako ga mediji sataniziraju i kako su protiv njega. On nastavlja čak i gore nego Behrić”, ističe Šabanagić.

Prema podacima Laburističke stranke, Fikret Abdić je u proteklih nekoliko dana razgovarao sa uposlenicima Općinskog organa uprave, a cilj sastanka bio je poboljšanje usluge prema građanima i efikasnija administracija, kao preduvjet za stvaranje razvojnog budžeta Općine Velika Kladuša. Održao je i sastanak sa predsjednicima mjesnih zajednica, a njegova stranka ima namjeru sistematski urediti i organizirati rad mjesnih zajednica te uvesti finansiranje rada predsjednika mjesnih zajednica i članova Vijeća.

klix.ba

Related posts