Velika Kladuša: Na održanoj sjednici Općinskog vijeća ništa novo, sve poznato

Danas je u Velikoj Kladuši održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća. Ovu sjednicu obilježilo je skidanje ovlaštenog predlagača sa dnevnog reda materijale koji su bili i najinteresantniji i to Prijedlog Odluke o usvajanju financijskih izvještaja i periodičnog Izvještaja o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine, te Prijedlog Odluke o usvajanju financijskih izvještaja i periodičnog Izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Materijale u ime općinskog načelnika Fikreta Abdića, koji je navodno iz opravdanih razloga odsutan, povukao je njegov savjetnik Aladin Ćerimović. Ono što je zapravo istina u vezi sa povlačenjem ovih materijala je nedostatak jedne ruke u vijećnici za njihovo usvajanje jer (ne)zavisni vijećnik Enver Pehlić, koji čini prevagu u većini, nije bio prisutan na ovoj sjednici.

Pored Envera Pehlića, sjednici nisu prisustvovala još četiri vijećnika opozicije.U okviru vijećničkih pitanja devet vijećnika je postavilo 12 vijećničkih pitanja koja su uglavnom iz domena aktuelne svakodnevnice u Velikoj Kladuši i nebi ih bilo kada bi nadležni i odgovorni radili svoj posao. Stoga se u pitanjima traži pomoć za priključak vode sirotinji, nasipanje puta, ponavljanje davno postavljenih a neriješenih pitanja, do sugestivnih pitanja direktoru Javnog preduzeća „Komunalije“ da demantuje glasine po kafićima kojih je bilo, ima ih i biće ih. Ne ganjajte vijećnici vejštice već tražite da odgovorni rade svoj posao pa će manje biti priča po kafićima.

Vijećnik Šefik Pehlić je na svom doživljaju kao pacijenta Doma zdravlja Velika Kladuša opisao stanje u toj zdravstvenoj ustanovi koje je ocijenio katastrofalnim što je kasnije demantovao vijećnik Senad Okanović koji je direktor Doma zdravlja. Oba vijećnika, Pehlić i Okanović čine opoziciju u Općinskom vijeću i samo još jedan puta javnosti odašilju poruku koliko je opozicija jaka i složna te kako generalno funkcioniše Općinsko vijeće i zašto Velika Kladuša konstantno nazaduje.

Tome naravno doprinose i sugestivna pitanja pozicije vršiocu dužnosti direktora Javnog preduzeća „Komunalije“ da pojašnjava opće poznate stvari u ovom preduzeću. Jedno od pitanja opozicione vijećnice bilo je zašto Radio Velika Kladuša nije objavio njihovo saopćenje povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Petog korpusa Armije RBiH, a na koje ovdašnja javnost već zna odgovor: zato što to više nije Radio svih građana što je nekada bio. Dakle, i ovoga puta „trla baba lan…“, i tek toliko da se opravdaju troškovi zasjedanja.

Niko od opozicije nije se „pobunio“ zašto su skinute pomenute tačke dnevnog reda, bez obzira što predlagač na to ima pravo, pitanja su zapravo trebala biti, a da ih čuje javnost, zašto tek sada da se raspravlja o nečem što je okončano u martu, pa i za šestomjesečni izvještaj je kasno jer su to druga vijeća u kantonu davno odradila. Zašto u svemu moramo nazadovati i biti mimo ostalog svijeta? Neuvjerljivi odgovori predstavnika vlasti na neka od postavljenih vijećničkih pitanja potvrđuju našu velikokladušku realnost beznađa i nazadovanja. „Komunalije“ su podigle kredit od 1,5 miliona KM za kupovinu građevinskih mašina a zamjenski načelnik tvrdi da će po prvi puta poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeni poticaji.

Ohrabrujuća je i izjava v.d. direktora „Komunalija“ koji je kazao kako je u posljednje vrijeme bilo 13 različitih inspekcija ali da niti jedna nije našla nepravilnosti u poslovanju.

U okviru ostalih pitanja usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima, uslovima i načinu ostvarivanja prava na subvencioniranje troškova prijevoza redovnih učenika osnovih i srednjih škola. Ova nesređena oblast tema je gotovo svake sjednice Općinskog vijeća jer vlast nije pronašla najbolje rješenje. Usvojen je i Zaključak o usvajanju Izvještaja o provođenju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Velika Kladuša i potvrđeni rezultati izbora za članove savjeta mjesnih zajednica.

Odluka o davanju u zakup stanova i poslovnih prostora općine Velika Kladuša nije dobila potrebnu većinu, te stoga nije usvojena a čemu je razlog pomenuti nedolazak na sjednicu jednog vijećnika pozicije. Nova 13-ta sjednica Općinaskog vijeća biće održana već u naredni četvrtak, 26. oktobra.

/reprezent.ba

Related posts