Velika Kladuša: Na deponiji kod Vrnograča pronađeno oko 15o ubijenih pasa

11. 06. 2018 godine kantonalna inspekcija je uz prisustvo policije izvršila provjeru prijave građana kako se na deponiji smeća Radića most, kod Vrnograča, općina Velika Kladuša, nalazi masovna grobnica mučki ubijenih pasa koji su dovezeni iz azila i navodno ubijeni. Nakon vršenja provjera inspekcije utvrđeno je da se na smetlištu ipak nalazi veliki broj ubijenih pasa, oko 150, koji su ubijeni i ostavljeni tu. Treba imati na umu da je bilo kakvo ubijanje pasa zakonom strogo zabranjeno, te se pozivaju građani da se usprotive ovakvom načinu rješavanja pasa lutalica na području općine Velika Kladuša. -Dobili smo dojavu o smradu u tom dijelu grada. Naša ekipa izašla je na teren kako bi provjerila o čemu se radi. Policajci nisu kopali po deponiji, a zatekli su smrad. Jedan mještanin rekao nam je da su i inspektori bili na deponiji. Nastavit ćemo vršiti provjere i istragu o ovom slučaju, kazali su prisutni iz MUP-a USK-a. Zbog tolikog broja ubijenih pasa i smrada koji se širi okolnim mjestima, od Vrnograča, Glinice, Poljane, Bosanske Bojne, Mekanovića i drugih ozbiljno je ugroženo zdravlje njihovih stanovnika. Inspekcija i nadležni će, nadamo se, utvrditi tko je odgovoran za ovako nehuman i nezakonit način rješavanja problema pasa lutalica na području općine Velika Kladuša te konačno procesuirati odgovorne. I velikokladuško Udruženje za zaštitu životinja , obaviješteno je o ovom slučaju.Inače, mještani sumnjaju kako su psi na lokaciju deponije dovezeni iz azila i tu mučki ubijeni i bačeni u grobnice. Našu Redakciju po ovoj problematici obavijestio je Amir Ćufurović, vijećnik u Općinskom vijeću Velika Kladuša, iz reda grupacije „Pokrenimo Kladušu“, koji nas je naknadno obavijestio da u utorak na ovu lokaciju dolazi kantonalna inspekcija za okoliš. Svakako je simptomatično da o ovom poprilično ozbiljnom problemu niti riječi nema u emisijama lokalnog općinskog radija, nije se oglasila Mjesna zajednica Vrnograč, nije se oglasilo JKUP „Komunalije“ a niti lokalna zajednica odnosno Općina Velika Kladuša, a naravno, ni uposleni u „Azilu za pse“. Za razliku od njih, građani su itekako aktivni i u cijelosti razumiju o čemu se radi, a svakako će mjerodavne biti informacije nadležnih, inspekcije i policije.

Evo šta građani na svojim profiolima pišu o ovom slučaju

Izet Maći Karajić: Pa sad jel’ bolje ili nije i da li napadaju u toj mjeri ne znam… potraži statistiku oboljelih od karcinoma gdje ćes vidjet da vrnogrački kraj prednjači u odnosu na druge… Bilo zbog asfaltne baze ili zbog ovakvih deponija ili Bog će ga znati zbog Čega? Ovo u svakom slučaju nije rješenje…Ali ako ti kažes da jest’ onda bi bilo ljudski da kažeš „evo ja imam njivu kraj kuće, ubijate ih ovde kod mene“!

Izet Maći Karajić: Amire, cjenim ovo „otkriće“ i nek se digne ujdurma i nek odgovara ko je odgovoran…no koliko je meni poznato, ovaj problem nije novost, a spomenut nije jednom rječju u OV…Neka ste vi upoznali javnost, ali isto tako koliko se meni čini da vi kao Klub vjećnika imate ovlasti i mogućnosti zajedno sa ostalim klubovima vjećnika podnijet zahtjev predsjedavajućem OV za sazivanje hitne sjednice vjeća… a da ste podnijeli krivične prijave neću pitati, jer valjda je logično da jeste. Lijep pozdrav.

Šaban Šabica Samardžić: Ovi vjećnici samo jedne druge klevetaju i stavljaju mržnju među narod a u svoju korist. Po Vrnograču po Kladuši nije se moglo proći od pasa bilo je i djece izgrižene. Đe ste vjećnici nema vas, ne zanima vas narod, vas zanima koće više vama stavti u svoj džep tako da narod mora znati da vi radite za svoje dvorište a ne za narod.

Islam Hušidić: Amir Ćufurović, daj prvo da očistimo naše Slapničko dvorište komšo, vidiš da se Slapnica guši u smradu i prahu i kuće nam pucaju, jednog dana ćemo biti pod zidom mrtvi ili karcinom dobiti od životinja koje se hrane za zemlje zagađene i mi se istim tim životinjama domaćim hranimo: Živ bio, nemoj se ljutiti, umjesna kritika nije uvreda ali taj narod je tu nemoćan.Islam Hušidić: Takve bajke i priče ne mogu ni maloj djeci proći. Načelnik je napravio azil, tu rade stručni ljudi koji znaju svoj posao. U Evropi životni vjek jednog psa je maksimum 15 godina, ukoliko pas oboli teško po EU zakonima takve oni uspavljuju a kodnas bogami niko nevodi brigu o psu i siguran sam da ih ima 90% oboljelih. Nedo Bog da ujede čije djete, čista zaraza, a sumnje nema da se psi ubijaju kako to piše nego moguce uspavaju a ta deponija je jedina koju Kladuša ima, ništa bolje nisu ni druge širom nam domovine BiH. Šta ćes, zemlja najsiromašnija na Balkanu ali živjeti se u njoj mora tako kako je i izgrađivati nabolje.

Amir Gračanin: Pa za one koji su već bili predsednici, načelnici, te treba izbaciti iz mozga, oni su dokazali šta i koliko mogu, a kad je u pitanju deponija, bager na čitav dan nek potroši 500 KM goriva to se moglo kulturno riješiti kad već komunalije imaju nove mašine valjda to nije bio problem.

Amir Gračanin: Ima se za fešte, predizborne skupove koji traju 20 godina bez prestanka a nema se nešto sitno da se riješi taj problem, tu nema izgovora ni jedna stranka, možemo se samo i dalje lagati.

Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ/reprezent.ba

Related posts