Važno je šta stavljate na tanjir: Srce voli ove namirnice

Ako se pitate u kojoj mjeri hrana, koju svakodnevno stavljamo na tanjir, utječe na zdravlje, odgovor glasi – pravilan izbor namirnica može nas značajno zaštiti od zdravstvenih nevolja. Pogotovo se to odnosi na zdravlje srca.

Stručnjaci tvrde kako je 70 posto srčanih bolesti moguće spriječiti već na tanjiru.

Ovo je devet supernamirnica koje srce voli:

Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuše, predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove super moći se kriju u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije (nepravilan ritam rada srca) i ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama). Stručnjaci savjetuju – jedite masnu ribu najmanje dva puta sedmično.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i lješnici imaju glavnu riječ u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Obiluju omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E. Radi se o nutrijentima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite zidove arterija.

Chia sjemenke

Unutar ovih sićušnih sjemenki krije se pravo blago hranjivih sastojaka. U jednoj kašiki nalazi se svega 60 kalorija i čak tri puta više željeza nego u špinatu. Chia sjemenke bogat su izvor omega 3-masnih kiselina koje pomažu u smanjivanju lošeg holesterola. Umiješajte ih u jogurt, supu ili salatu i uživajte u zdravom obroku.

Zobena kaša

Zobena kaša obiluje topivim vlaknima koja u probavnom traktu djeluju poput spužve koja upija holesterol, eliminira ga iz organizma i ne dozvoljava mu da uđe u krvotok. Nutricionisti preporučuju izbjegavanje instant zobene kaše jer nerijetko sadrži šećer. Radije birajte nezaslađene tradicionalne zobene pahuljice.

Borovnice

Iako izgledaju sićušno, tamne bobice imaju moćan učinak na zdravlje srca. U njima se krije snažan antioksidans resveratrol te flavonoidi koji pomažu u sprečavanju koronarnih bolesti. Stavite ih u zobene pahuljice, smoothie ili jogurt i uživajte u zdravom doručku ili međuobroku.

Zeleni čaj

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju četiri ili više šoljica zelenog čaja imaju 20 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa osobama koje rijetko uživaju u spomenutom napitku.

Tamna čokolada

Tamna čokolada obiluje polifenolima – biljnim spojevima koji pozitivno utječu na zdravlje organizma, pa tako i kardiovaskularnog sistema.

Avokado

Ovo mehko i ukusno voće opskrbljuje organizam, a pogotovo srce zdravim mastima. Poput maslinovog ulja, avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje mogu smanjiti faktore rizika za srčane bolesti, poput holesterola. Osim toga, u avokadu se skriva i visoka koncentracija antioksidansa i kalija.

Narandža

Osim što štite od prehlade i jačaju imunitet, narandže pomažu i u borbi protiv bolesti srca. Ovo citrusno voće obiluje pektinom koji blokira apsorpciju holesterola te flavonoidima koji snižavaju krvni pritisak. Narandže također sadrže hesperidin, biljnu hemikaliju koja poboljšava protok krvi do srca i vitamin C koji jača zidove kapilara i krvnih žila.

Related posts