USK prepušten sam sebi i migrantima

Prema podacima Granične policije, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH su ušle i izišle 220.094 osobe iz zemalja visokog migrantskog rizika, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 178.785.

Povećan priliv migranata najviše se osjeti u Unsko-sanskom kantonu gdje postoji pet privremenih migrantskih kampova i svi su prepuni.

Prepunjeni kampovi

MUP Unsko-sanskog kantona potvrdio je da su posljednjih dana uputili 300 novih migranata u kamp Vučjak, a koji su pristigli u grad i zauzeli zelene površine kampujući u centru grada. Nakon njihovog smještanja kamp Vučjak je postao prepun, a tokom vikenda uz novi priliv migranata opet je i grad pun te se migranti mogu vidjeti na svakoj zelenoj površini.

Sa više od 2.000 migranata prepunjeni su i kapaciteti privremenog migrantskog kampa Bira u nekadašnjoj Fabrici rashladnih uređaja, čiji je vlasnik Safet Oruč i Robot kompanija.

Prije nekoliko dana kompanija Robot objavila je da prodaje objekat Bire, pritom ne komentarišući činjenicu da su u objektu smješteni migranti niti šta će biti s njima ako izvrše prodaju.

– Mislim da su objavili prodaju jer odavno namjeravaju objekat prodati IOM-u, da neće doći do toga da neko treći kupi objekat pa da onda moraju iseljavati migrante, kazao nam je izvor blizak vlastima USK-a.

Razlog zbog kojeg Oruč prodaje Biru mogao bi da leži i u činjenici da vlasti u USK-u žele da zatvore Miral i Biru, te da bi se prodajom objekta sve to trebalo prolongirati.

– Šuhret Fazlić je kao gradonačelnik obećao svojim građanima da će zatvoriti objekat Bire i da će migranti biti smješteni van gradske zone, podsjetio nas je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić.

Nova lokacija

Međutim, kako se približava zima, a međunarodne organizacije nikada nisu prihvatile kamp Vučjak te nisu ulagale u njega, sasvim je izvjesno da će s prvim minusima svi migranti morati biti evakuirani na bolju lokaciju. Prošlogodišnji prijedlog Vlade USK-a IOM-u, da se za lokaciju razmotri farma na Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca također je naišla na protivljenje lokalne zajednice, Udruženja za zaštitu Srba u Federaciji pa čak i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

S druge strane, Ministarstvo sigurnosti BiH još nije ničim ispoštovalo zaključke nedavnog sastanka sa Evropskom komisijom u Bruxellesu i nijedna nova lokacija, s kojom bi došlo do rasterećenja u USK-u, nije ponuđena. Vrijeme prolazi, a problem za građane USK-a narasta. Teze da je USK prepušten sam sebi u ovom problemu, konstantno se potvrđuju.

– Ne bih individualno komentarisao ove stvari, uskoro ćemo imati sastanak operativne grupe pa ćete brzo imati zvanični odgovor na situaciju, kazao nam je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić.

 

Izvor:oslobodjenje

Related posts