USK: 984 studenta potpisali ugovore o stipendiranju

Ministarstvo za pitanja boraca i RVI Vlade Unsko-sanskog kantona organizovalo je danas potpisivanje ugovora o stipendiranju sa 984 studenta koji su ispunili uvjete za dodjelu stipendije ovog Ministarstva u iznosu od 700 KM.

Studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju, prošle godine a koji su redovno upisali narednu godinu studija zadržali su pravo na stipendiju, odnosno ostvarili pravo na kontinuiranu stipendiju do završetka redovnog studija,sa potvrdom o upisu naredne godine. Takvih studenata je bilo 346,a ukupno 984 ih je dobilo stipendije. Kako je povećan broj prijava, u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 683, ministar Malkoč informisao je premijera USK Huseina Rošića i članove Vlade da će biti potrebno osigurati veći iznos sredstava te dobio podršku da se osiguraju dodatna sredstva kako bi svi studenti dobili stipendije.

– Ovo su najvažnijie aktivnosti u mom mandatu. Dajemo podršku obrazovanju vas, čiji su roditelji bili na braniku naše domovine Bosne i Hercegovine. Danas šaljemo poruku svima da obrazovanje, disciplina i rad moraju biti vrijednosni orjentir svih nas koji zelimo ljepšu i sretniju budućnost za nasu djecu. U tom smislu, posebne izraze zahvalnosti upućujem vašim roditeljima, od kojih su neki dali svoje živote, a neki dijelove tijela da bismo mi danas ovdje bili u miru i slobodi. Zato je podrška vama ne samo zakonska, nego i ljudska, moralna i patriotska obaveza. Posebnu zahvalnost upućujem Vladi Unsko-sanskog kantona i zastupnicima u Skupštinu Kantona koji su nam bili podrška u kreiranju ovog programa za stipendiranje. Neka vam ova finansijska pomoć bude od koristi u borbi za znanjem, uspjehom i napretkom, kazao je studentima ministar Malkoč.

U ime Skupštine USK stipendistima se obratio zastupnik Ekrem Prošić i poručio im da su oni budućnost ovog Kantona i države.

– Siguran sam da su među vama ovdje danas budući najbolji: inžinjeri, pravnici, ekonomisti, profesori…Sretan sam da vam možemo s ovom stipendijom pomoći da finansirate školovanje. Vi ste ponos svojih roditelja, profesora i svakog od nas, rekao je premijer USK Husein Rošić.

Related posts