Ubijen James “Whitey” Bulger, bivši šef bostonske mafije

Žrtve su na sudu opisale neke od najmračnijih godina koje je grad Boston prošao.

Zloglasni bivši šef bostonske mafije James “Whitey” Bulger ubijen je u zatvoru u Zapadnoj Virginiji, javlja CNN.

Tu informaciju potvrdili su im brojni dužnosnici.

Bulger je ubijen u dobi od 89 godina, a američkim vlastima bježao je duže od 16 godina prije nego što je uhapšen u junu 2011.

Osuđen je na dvije doživotne te još dodatnih pet godina zatvora zbog sudjelovanja u stvaranju kriminalne organizacije, koja je, kako je rekla sutkinja koja mu je izrekla kaznu, “počinila nedokučiva djela koja su terorizirala cijeli grad”.

Sutkinja je Bulgera osudila za 31 kazneno djelo, uključujući reketarenje, iznudu, pranje novca, dilanje droge i posjedovanje oružja.

Porota je presudila da je kriv za 11 ubistava počinjenih od 1973. do 1985. godine. CNN piše da je njegova smrt kraj posljednjeg poglavlja u životu jednog od najzloglasnijih kriminalaca i bjegunaca u SAD-u.

Bulgera CNN opisuje kao čovjeka koji je život posvetio nasilju, osveti i zastrašivanju te nije htio pogledati u oči nijednog rođaka osoba koje su ubili on ili njegovi gangsteri.

Na suđenju je nazivan kukavicom, štakorom, propalicom i sotonom, a on je cijelo to vrijeme gledao u pod i šutio. Žrtve su na sudu opisale neke od najmračnijih godina koje je grad Boston prošao.

“Svjedočenja o ljudskoj patnji koje ste prouzročili vi i vaši suradnici bilo je teško slušati i bolno gledati. Na trenutke sam željela da se radi o filmu, da ovo što slušamo nije stvarno. Ali kako porodice žrtava predobro znaju, to nije bio film”, rekla je sutkinja Denise Casper.

CNN dodaje i da je 2016. godine organiziovana aukcija na kojoj su prodane stvari iz Bulgerovog stana u Kaliforniji kako bi se isplatila naknada porodicama žrtava.

Index.hr

Related posts