U većini općina USK-a gradske i općinske izborne komisije još uvijek popunjavaju članove biračkih odbora

U većini općina Unsko-sanskoga kantona gradske i općinske izborne komisije još uvijek popunjavaju članove biračkih odbora za glasačka mjesta na Općim izborima u BIH 7. oktobra. Razlozi iz kojih birački odbori još nisu popunjeni su što neki kandidati nakon edukacije nisu položili test znanja a jedan broj njih se uopće nije ni odazvao pa će za takve obuka biti ponovljena. Biračke odbore za koje politički subjekti nisu dostavili prijedloge svojih kandidata popunit će članovi koje će, prema raspisanom javnom oglasu, imenovati gradske i općinske izborne komisije.

Većina biračkih odbora u osnovnoj izbornoj jedinici Bihać nije popunjena jer politički subjekti nisu u potpunosti ili nikako dostavili prijedloge članova biračkih odbora. Shodno uputstvu Centralne izborne komisije BiH obuke za članove biračkih odbora traju do 5. oktobra a trenutno je u toku njihova edukacija. -Raspisan je javni oglas za imenovanje članova biračkih odbora ispred Gradske izborne komisije Bihać i mi smo u obavezi kao Gradska izborna komisija popuniti one biračke odbore za koje politički subjekti nisu dostavili svoje prijedloge, kaže Šemsudin Muslić, predsjednik Gradske izborne komisije Bihaća.

Osnovna izborna jedinica Bihać ima oko devedeset biračkih odbora i isti broj birališta a u izborni proces bit će uključeno oko hiljadu osoba. Do sada je educirano oko pet stotina članova biračkih odbora. Muslić je ovom prilikom pozvao građane osnovne izborne jedinice Bihać da se prijave na raspisani oglas za popunu članova biračkih odbora. Kako kažu u Općinskoj izbornoj komisiji Ključ, obuka za rad članova biračkih odbora u ovoj općini je završena.

-Većina kandidata za biračke odbore koje su predložili politički subjekti uspješno su završili obuku. Trenutno smo u situaciji da pojedinci u biračkim odborima otkazuju svoj rad pa ta mjesta moramo popuniti. Obuka je uredno provedena a kandidatima će biti dodijeljeni certifikati. Trenutno nam ništa ne stoji na putu da se izborni proces provede transparentno, kaže Elvedin Hasanbegović, predsjednik Općinske izborne komisije Ključ. U Gradskoj izbornoj komisiji Cazin kažu kako je obuka u toku jer jedan broj stranaka još nije dostavio prijedloge zamjenskih članova biračkih odbora.

Ukoliko to ne učine, prema pravilima CIK-a, GIK-a će od Ministarstva obrazovanja USK-a tražiti da se ove pozicije popune iz reda uposlenika Organa uprave, kaže predsjednik Admir Pjanić. Za razliku od bužimske općine u kojoj je obuka završena a birački odbori većinom popunjeni, u velikokladuškoj i bosanskopetrovačkoj to nisu jer će za one koji test nisu položili, edukcija biti ponovljena. U Sanskom Mostu u toku je kontinuirana obuka svih kandidata a edukacija još traje i u Bosanskoj Krupi, kažu u tamošnjoj Općinskoj izbornoj komisiji.

reprezent.ba

Related posts