U omiljenoj Vučićevoj emisiji koja se gleda i u BiH, o genocidu u Srebrenici govore ratni zločinci

Emisija “Ćirilica” koju uređuje i vodi Milomir Marić na srbijanskoj televiziji Happy, a koju preuzima i prenosi bosanskohercegovačka televizija ATV iz Banje Luke večeras će se govoriti o temi Srebrenice. Tu ništa ne bi bilo ni čudno da autori emisije prostor nisu dali ratnim zločincima da komentarišu genocid u Srebrenici, Vojislavu Šešelju i Vinku Pandureviću.

Emisija koja će biti emitirana večeras na ATV-u tematizirat će Srebrenicu i to samo dva dana prije obilježavanja godišnjice genocida u tom gradu.

Autori emisije su tako odlučili da prostor za iznošenje svojih stavova i pretpostaviti je vrijeđanje žrtava, daju osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, Vinku Pandureviću, bivšem komandantu vojske RS-a koji je za zločine u Srebrenici osuđen u Hagu na 13 godina zatvora.

Gost je i optuženi ratni zločinac Tomo Kovač. Njega je Sud BiH optužio za ratni zločin, ali je on nedostupan bh. pravosudnim institucijama.

Tomo Kovač, javnosti poznat kao ratni komandant policije na Ilidži a kasnije i ministar unutrašnjih poslova RS-a, tereti se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUPRS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

Gosti su i advokati Goran Petronijević i Zoran Živanović. Treba istaći da i Happy televizija u Srbiji i ATV u Banjoj Luci imaju nacionalnu frekfenciju. Također treba istaći da je Happy TV omiljena televizija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na kojoj često gostuje.

Postavlja se i pitanje zbog čega RAK dopušta emitovanje takvih emisija u BiH u kojima se žrtve vrijeđaju.

klix.ba

Related posts