U Cazinu obnavljaju kuću porodice Pozderac

U obnovu stare kuće porodice Pozderac u Cazinu lokalne vlasti planiraju utrošiti 200.000 maraka, a u međuvremenu urađen je projekat restauracije ovog kulturno-istorijskog spomenika, koji se nalazi pod zaštitom države

“Slijedi izdavanje građevinske dozvole, jer smo završili sve kada je riječ o dokumentaciji, a u pitanju je bio mukotrpan put od Zavoda za zaštitu kulturnog nasljeđa BiH i svih institucija s državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa. Sada imamo tehničke pretpostavke za realizaciju projekta”, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Prema njegovim riječima, osim ovog projekta, lokalne vlasti već provode restauraciju poznatog srednjovjekovnog zamka u naselju Ostrožac, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Cazina. Sredstva za realizaciju ovih projekata, kako je istakao Ogrešević, obezbijeđena su s nivoa Federacije BiH i iz gradskog budžeta.

“Za Cazin su ovo dva veoma značajna objekta i imaju veliki kulturno-istorijski i turistički značaj, jer ih svake godine posjeti veliki broj turista”, kazao je Ogrešević.

Inače, kuća porodice Pozderac, i pored toga što su na njoj u posljednjih pedeset godina u tri navrata vršeni restauratorski zahvati, nalazi se u veoma lošem stanju. Kuća je izgrađena na početku 19. vijeka u starobosanskom stilu i pripadala je uglednoj cazinskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom. Najpoznatiji članovi ove porodice bili su Nurija, Hamdija i Hakija Pozderac, nekada poznati političari u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Praunuk Nurije Pozderca je Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova Srbije. – pišu Nezavisne.

Related posts