Trgovska gora, skladište nuklearnog otpada: Građani Cazina ugroženi i više nego što su svjesni

33,31 km dijeli grad Cazin od Trgovske gore, koja prijeti da postane najveća radioaktivna opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

Susjedna Hrvatska ne odustaje od namjere gradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na  spomenutom području, odnosno zbrinjavanja opasnog otpada u bivšim vojnim objektima na lokalitetu Čerkezovca, u općini Dvor na Uni u Hrvatskoj. Trgovska gora, odnosno lokalitet Čerkezovac, udaljena je manje od tri kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom, a lokacija je ispresijecana vodotocima, koji su centralno slivno područje prema Uni i Kupi. To je suštinski razlog što se Bosna i Hercegovina protivi gradnji odlagališta na toj lokaciji.

Time bi, prije svega, bili ugroženi stanovnici Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Bosanske Krupe, Krupe na Uni, Sanskog Mosta, Ključa, Ribnika, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Bosanske Dubice i Prijedora.

Od pomenute lokacije Cazin je udaljen svega desetak kilometara vazdušne linije, te bi građani ovog grada itekako trebali strahovati od izgradnje ovog odlagališta, koja bi imala nesagledive posljedice po prirodu i stanovništvo ovog kraja.

Eventualna blizina odlagališta nuklearnog otpada imala bi ne samo ekološke, nego i negativne ekonomske implikacije. Prema standardima Evropske unije, svi poljoprivredni proizvodi u čijoj se blizini nalaze ovakva odlagališta istovremeno gube na cijeni i nemaju šansu na tržištu.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i parlamenti oba bh. entiteta donijeli su Rezoluciju o protivljenju izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, čime je jasno dato do znanja da je riječ o jedinstvenom stavu Bosne i Hercegovine, ali Hrvatska još uvijek ne odgovora na pitanja o odlagalištu nuklearnog otpada blizu granice s BiH.

Izvor:.cazin.net

 

Related posts