TREĆI DAN POTRAGE ZA DJEČAKOM: IZ GSS-A ZAVIDOVIĆI ZA HAYAT.BA O VRSTI UTAPANJA, KADA JE MOGUĆE PRONAĆI TIJELO

U toku je treći dan potrage za šestogodišnjim dječakom koji je u utorak oko 12 sati pao u nabujali potok mjestu Begov Han kod Žepča.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, mještani i članovi porodice nestalog dječaka nastavili su jutros pretraživanje rijeke Bosne i njenog korita. Kako je vodostaj i potoka i rijeke Bosne opao, ponovo se izvršila pretraga od mjesta na kome je dječak nestao do ušća u rijeku Bosnu. Uz pomoć teških mašina pretražena su mjesta na kojima su bili nanosi koje je nanijela bujica.

Potraga će se i danas vršiti i na vodi i kopnenim dijelom pretragom korita i priobalnog dijela duž obala rijeke Bosne i pretragom čamcima sa vode.

FUCZ sinoć je pregledala i analizirala snimke koje su iz zraka u toku jučerašnje potrage snimile bespilotne letjelice (dronovi) FUCZ.

U potragu za dječakom od početka su uključeni hrabri momci iz GSS-a Zavidovići. Admir Bajraktarević, načelnik GSS-a Zavidovići, za Hayat.ba objasnio je šta se najčešće dešava sa tijelom koje padne u vodu odnosno ne pronađe se u kratkom roku.

Prema njegovim riječima, vrijeme pronalaska tijela zavisi od vrste utapanja odnosno da li je ono mokro ili suho.

– Ako je u pitanju mokro utapanje  odnosno ako je voda ušla u pluća, tijelo je teže od vode, i samim tim voda ga nosi po dnu do neke prve najmanje prepreke. U tom slučaju zavisno od temperature vode odnosno dok ne krenu biološko-hemijski procesi u organizmu, tijelo vremenom postaje lakše od vode i isplivava na površinu. Poslije tog procesa voda nosi tijelo do prve preprke odnosno uz obalu, na neku stijenu tačnije gdje prvo zapne. Taj period je relativan zavisno od temperature vode i može trajati od 5 do 30 dana – objašnjava Bajraktarević.

Za naše čitaoce pojasnio je i šta se dešava u slučaju da je riječ o suhom utapljanju.

– U tom slučaju tijelo je cijelo vrijeme bilo na površini i nije tonulo. Nadamo se da je to slučaj sa ovim dječakom i zato i dalje detaljno pretražuje površina odnosno obala – pojansio nam je on.

NASTAVLJA SE POTRAGA ZA DJEČAKOM, PORODICA SUMNJA DA JE ZATRPAN PIJESKOM NA UŠĆU U BOSNU

Dječakov amidža jučer je kazao kako porodica sumnja da se dječak nalazi ispod velike količine pijeska na ušću potoka u Bosnu, a da taj pijesak inače nije bio tu te da će mehanizacija otkloniti i tu sumnju.

– Sve je moguće. Pokušavamo da svim varijantama da bi se što prije pronašlo tijelo dječaka. Postoji sumnja i na to odnosno da se možda tijelo nalazi ispod velike količine pjeska. Ekipe koje su na terenu pokušat će sve kako bi se što je moguće prije pronašlo tijelo – izjavio je Bajraktervić za Hayat.ba. 

Toni Matijević iz GSS Žepče je kazao da će ekipa iz Zavidovića i danas čamcem proći korito Bosne prema Žepču, a na ušću će koristiti mehanizaciju.

Očekuje se i dolazak spasilačkih ekipa iz Zenice.

(Amir Saletović / Hayat / Foto: FUCZ, GSS Zavidovići)

Related posts