Tegeltija razgovarao s predstavnicima sindikata institucija BiH

Novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog radi poboljšanja statusa radnika, istakao je predsjedavajući.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas u Sarajevu prvi radni sastanak s predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH.

Na sastanku, na kojem su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša, razgovaralo se o mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme s kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH. 

Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog radi poboljšanja statusa radnika te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom razgovora, Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja općeg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za reguliranje međusobnih odnosa i koji garantira prava radnicima. Naglasio je da je u ovom momentu prioritetno pitanje plaća i pravednosti u njihovoj raspodjeli.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata iskazali su zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli te istakli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos s Vijećem ministara, djeluju u pravcu unapređivanja materijalnog položaja zaposlenih.

Izvor: Avaz.ba

Related posts