Suđenje za zločine u Foči: Kako je Todović "kupio" i u ropstvu držao Bošnjakinju

Na suđenju za silovanje i seksualno ropstvo počinjeno na području Foče, javnost je bila isključena prilikom saslušanja zaštićene svjedokinje Državnog tužilaštva.

Svjedokinja S-1, koja je javno započela svjedočenje iz druge prostorije uz izmjenu lika i glasa, navela je kako je u julu 1992. godine odvedena s drugim osobama iz svog sela na području općine Foča, te da je na više lokacija bila silovana i maltretirana.

Navela je da je bila svjedokom i kada je jedna ženska osoba kupljena za 200 maraka.

Sudsko vijeće je tokom daljeg saslušanja S-1 isključilo javnost sa suđenja radi interesa svjedokinje i ostalih u postupku, kao i radi lakšeg praćenja njenog svjedočenja.

S-1 je svjedočila na suđenju Milanu Todoviću, optuženom da je od oktobra 1992. do marta 1993. silovao i prisilio na seksualno ropstvo ženu bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici Todović, tada pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), je tu ženu “kupio” od drugih vojnika i silovao je, da bi je u decembru 1992. prisilio na seksualno ropstvo, držeći je u nehumanim uslovima i pri tome je fizički i seksualno zlostavljao.

Suđenje će se, prema službenom rasporedu Suda BiH, nastaviti 6. aprila.

Related posts