SPALA KNJIGA NA DVA SLOVA: O PRESUDI KARADŽIĆU SAMO DVA POLITIČARA NA BALKANU NISU SE SMJELA OGLASITI, OD ČOVIĆA DO DANAS – NI AVAZA!

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da su svi iz regiona požurili da kažu šta misle o presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, bez razmišljanja o tome kako se to odražava na njihove odnose sa Srbijom.

Ona smatra da bi trebalo sačekati sa reagiranje na presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Haagu Karadžiću.

– Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju nevjerovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će da kažu svi ostali, a mi ćemo naravno dati svoj stav – rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Haagu izrekao je ratnom zločincu Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora, piše Slobodna Bosna.

Tako se, tri dana nakon izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, samo dva političara na Balkanu nisu uopće oglasila. Stječe se dojam kako je predsjednik Srbije savršeno iskoristio trenutak posjete Njemačkoj, pa je bio nedostupan većini novinara u Srbiji, te je njegovo nekomentiranje presude prošlo poprilično nezapaženo.

No, postavlja se pitanje zbog čega to nije učinio lider HDZ-a BiH Dragan Čović!?

Iako mnogi smatraju kako je uzrok Čovićeve šutnje nezamijeranje s kolaicijskim partnerom Miloradom Dodikom, stvari su možda i ozbiljnije nego se čine.

Naime, nakon presude Haaškog suda čelnicima Herceg-Bosne za Udruženi zločinački pothvat i osude generala Slobodana Praljka, Čović je, podsjećamo, napravio sveopću paniku u Hercegovini, a situaciju na terenu je morao smirivati i premijer susjedne države Hrvatske Andrej Plenković. Lider HDZ-a BiH je tada oštro osudio presudu iz Haaga, pa bi se sada komentiranjem Karadžićeve presude doveo u nezavidnu situaciju.

U starančkim glasilima HDZ-a već danima nema ni slova o komentarima na Karadžićevu presudu, što nas dovodi do još jednog pitanja.

Priznaje li Dragan Čović uopće Haški tribunal i njegove presude?

Izvor: Hayat

Related posts