Sedam savršenih trikova za svaki smartfon

Pametni telefoni nude mnoštvo opcija zanimljivih korisnicima. Tako možete da uključite opcije za brže punjenje, šalite se s nekim dok gleda TV, sami napravite skraćenice, i još mnogo toga.

Donosimo va sedam super trikova za sve novije smartfone koji će vam olakšati rad na telefonu, ali i uz koje ćete se dobro zabaviti.

Napunite telefon dramatično brže

Iako punjenje uređaja zna ponekad da traje duže nego što želimo, postoji mali trik koji ga može ubrzati – airplane mode, odnosno režim rada za let u avionu.

Aktivacijom spomenutog nećete moći da šaljete niti primate pozive i isključićete prenos podataka, a zauzvrat ćete dobiti veliko ubrzanje punjenja. Znamo da ovo nije najbolja i najučinkovitija metoda punjenja, ali barem štedi na vremenu!

Provjerite da li vam radi daljinski upravljač

Ne znate da li ste konačno počeli da gubite pamet ili vam ne radi upravljač?

Provjerite tako da ga okrenete prema zadnjoj kameri uređaja i pritisnete bilo koji taster na njemu. Ako na ekranu vidite da svjetlo trepti, upravljač radi i problem je u vama ili uređaju.

Ako ne, to znači da je pravo vrijeme za put u trgovinu po nove baterije ili možda čak novi daljinski.

Protresite smartfon kako biste ispravili grešku

Napisali ste neku nebuloznu poruku i ne da vam se dugo držati tipka za brisanje?

Ništa lakše – protresite uređaj i operativni sistem će izbrisati sav tekst. Ovo vrijedi i za iOS i Android.

Napravite skraćenice za emotikone i fraze

Ako nastojite da skratite vrijeme provedeno tipkajući, pokušajte sa skraćenicama za tekstualne poruke.

Na iPhoneu idite u Podešavanja, odaberite tastaturu i pod njom birajte Text Replacement.

U gornjem desnom dijelu ekrana pritisnite na plus i nakon toga definišite fraze za emotikone ili jednostavne izjave koje koristite jako često.

Pretražite fotografije po kategorijama

Ne sjećate se onog predobrog selfija koji biste ubacili u Tinder? Ne brinite – vaš telefon ga može pronaći.

Sve što treba da napravite jeste da uđete u mapu sa slikama pomoću aplikacije poput Appleovog Photosa te u polje za pretragu upišete ‘selfie’. Isto vrijedi i za stvari poput kućnih ljubimaca, mora, planina, zgrada i svega što vještačka inteligencija može razaznati.

Pročitajte QR kod bez posebnih aplikacija

Većina modernih smartfona bez ikakvih poteškoća može da prepozna QR kodove. Štaviše, ne trebate ni instalirati aplikaciju kako biste to uspjeli.

Sve što trebate napraviti je da upalite aplikaciju kamera te usmjerite kadar prema QR kodu. Telefon bi sam od sebe trebalo da pročita šifru te vam ponudi pokretanje aplikacije ili otvaranje web stranice u pregledaču. Praktično, zar ne?

Dizajnirajte posebnu vibraciju

Svaki kontakt može da ima posebnu vibraciju koja će vam olakšati procjenu važnosti poziva kada vam je smartfon u džepu.

Sve što treba da napravite je da odete u podešavanja zvona i vibracije, odaberete specifičnu poruku ili ton te joj pridružiti posebnu vibraciju koju možete podesiti izborom opcije na samom vrhu popisa.

Na ovaj način možete posebnim kontaktima pridružiti vibraciju po kojoj ćete ih prepoznati bez vađenja uređaja iz torbice ili džepa.

(Tportal.hr)

Related posts