Sarajevska slastičarna “Bajramović”: Mjesto gdje se još može “zasladiti na teku”

Slastičarna “Bajramović” u glavnom gradu BiH, mjesto je na koje Sarajlije navraćaju već skoro 100 godina kako bi pojeli dobar kolač ili popili kvalitetnu bozu. No, ono što je još interesantno za ovu slastičarnu jeste da je to mjesto gdje se još uvijek može “zasladiti na teku”, piše Anadolu Agency (AA).

Među Sarajlijama jako popularna slastičarna “Bajramović” nalazi se na uglu ulica Koševo i Sutjeska, a počela je s radom davne 1920. godine.

Ono po čemu je lokal još specifičan jeste i njegova unurašnjost, koja ne pruža popularni savremeni stil, već goste koji u njega uđu vraća decenije unazad, u neko minulo vrijeme. Tako je na zidovima moguće primijetiti brojne fotografije bivšeg presjednika SFRJ Josipa Broza Tita, a na polici, između ostalih, knjigu “Glavni radovi Marxa i Engelsa”.

Izeta Bajramović, suvlasnica slastičarne, ovdje je provela više od 50 godina, a u razgovoru s novinarom AA, istakla je kako je slastičarna otvorena 1920. godine, najprije u Ferhadiji, a od 1950. godine premještena je na današnju lokaciju.

Ističe kako je to mjesto gdje se čuva stara tradicija pisanja u teku, odnosno kako novac i nije baš uvijek neophodan da bi se pojeo ukusan kolač.

Slastičarna osim kolača nudi i bozu, a Bajramović naglašava kako je ona omiljeno piće među Sarajlijama. Dodaje kako je potražnja uvijek dobra.

Kada je riječ o fotografijama Tita na zidovima slastičarne, kazala je kako je većinu njih dobila od stalnih gostiju koji dolaze u slastičarnu.

“Profil naših mušterija je dosta raznolik. Ovdje su dolazili i direktni učesnici Drugog svjetskog rata. Slastičarna je zaista jedan od simbola grada Sarajeva”, poručila je Bajramović.

Related posts