Sanski Most: Jelena Njegić-Bešić uzgaja u egzotičnom vrtu kivi i japanske jabuke

Na svome imanju u sanskom naselju Jezernice Jelena Njegić-Bešić (73) uzgaja brojne kulture, među kojima se posebno ističe vinova loza i neke voćke koje su veoma rijetke u ovom podneblju.

Iako je već dobrano zagazila u osmu deceniju, ova žena vrijedno i sa puno ljubavi održava i pazi svoj egzotični vrt, a u svemu joj pomaže suprug Bećir. U velikom plasteniku ovaj vrijedni bračni par uzgaja i raznovrsno povrće koje odlično uspijeva, a Jelena je posebno ponosna na mali vinograd koji se prostire na pola dunuma zemljišta. Kaže kako na ovom prostoru uzgajaju više vrsta grožđa i da svake godine uspiju proizvesti nekoliko stotina litara vina.

“Moram reći kako ja potičem iz okoline Negotina, gdje uzgoj vinove loze ima dugu i bogatu tradiciju. Moja porodica uzgaja grožđe na površini od 15 hektara i svi mi smo od malih nogu naučeni kako se to radi”, kaže Jelena.

Dodaje kako je ovdašnja zemlja izuzetno kvalitetna za uzgoj vinove loze i da joj je čudno zbog čega se na ovim prostorima ne sadi ova kultura.

“Zemlja je dobra, ima dosta sunca i prava je šteta što se to ne iskoristi. Moje grožđe svake godine rađa, a moram reći kako ja sve radim na organskoj bazi, znači ne upotrebljavam nikakve hemikalije i nešto što je vještačkog porijekla. Na kraju imate velike grozdove”, dodaje ona.

Pored grožđa, ovaj vrijedni bračni par uzgaja mušmule, smokve, limun, kivi, nar i japansku jabuku. Iako se radi o vrstama voća koje su karakteristične za toplije krajeve, Jelena kaže kako ove egzotične voćke, uz malo truda i zaštite, mogu dobro uspijevati i na ovim prostorima.

“Ako zime nisu oštre i nema mrazeva, onda za njih nema problema. U suprotnom, stabla treba zaštititi i utopliti kako ne bi stradala od zime i hladnoće”, kaže Jelena.

Za ovaj bračni par njihove komšije imaju samo riječi hvale i kažu kako se radi o dobrim ljudima koji su uvijek spremni da pomognu u nevolji. Bešići kažu kako su već u godinama i da im njihov bogati vrt dođe kao neka vrsta razonode i zanimacije. Također, i životna priča o njima je vrlo zanimljiva jer je Jelena veći dio života provela živeći u Italiji i glavnom gradu Francuske – Parizu. Nakon toga, životna sudbina ju je dovela u Ljubljanu gdje je upoznala Bećira, svog sadašnjeg životnog saputnika. Rodila se ljubav, a bračni par je prije nepunih 20 godina donio odluku da se doseli u Bećirov rodni kraj.

nezavisne.com

Related posts