Samo u BiH: Migranti našli novi način da legalno uđu u državu!

Migranti iz država poput Pakistana, našli su novi način da legalno uđu u našu državu kako bi se priključili trenutnom migrantskom valu i otišli u zemlje Zapadne Evrope.

U posljednjih nekoliko mjeseci više turističkih agencija u Bosni i Hercegovini dobilo je pisma migranata u kojima oni traže da im se pošalju pozivna pisma. Ovu informaciju potvrdio nam je i vlasnik jedne od turističkih agencija u Sarajevu.

– Takve poruke stižu i na mail agencije, ali i na mobilne telefone vodiča u Sarajevu, i to putem aplikacija WhatApp i Viber. Ja sam to nedavno dobio, tražili su mi da im pošaljem pozivno pismo turističke agencije. Pretpostavljam da žele iz BiH ići dalje prema zapadnoj Evropi. Odgovorio sam na poruku i od te osobe tražio da napravi rezervaciju u hotelu, nakon toga mi se više nije javljao – ispričao nam je naš sagovornik.

Dodao je da su mu kolege, također, govorile da su i oni dobivali ovakve poruke.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kazao je da je takva praksa protuzakonita.

– Čak i da se neko od građana BiH odluči da pošalje pismo nekom stranom državljaninu, mi ga nećemo ovjeriti. Migranti mogu pokušavati, pa čak i s lažnim pismima dolaziti, ali to se vrlo lako otkrije. Služba za poslove sa strancima vrši provjere svakog pozivnog pisma prije nego što se ono ovjeri, a bez ovjere, pismo je nevažeće – pojasnio je Ujić.

Dodao je da nijedno takvo pismo neće proći provjeru Službe za poslove sa strancima BiH.

– U slučaju da se ovakva praksa nastavi, zamolit ćemo i druge sigurnosne agencije u našoj državi da se uključe. Prvenstveno mislim da će ovdje posla imati i Državna agencija za istrage i zaštitu – istaknuo je Ujić.

Ističe da Služba za poslove sa strancima BiH neće dozvoliti da se stanje sa migrantskom krizom pogorša i na ovaj način.

– Podsjetio bih i državljane Bosne i Hercegovine da je ovako, lažno pozivanje stranih državljana u našu zemlju protuzakonito i da je i za to predviđena odgovarajuća kazna – naglasio je Ujić.

Related posts