Rus povezan sa terorizmom priveden na području Bijeljine

Inspektori Službe za poslove sa strancima, na području Bijeljine danas su priveli osobu M.I., državljanina Rusije, koji predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine jer se dovodi u vezu sa terorizmom.

Stranom državljaninu je izrečena mjera protjerivanja i zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH u periodu od pet godina, te je stavljen pod nadzor u imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

Navedena osoba je 14. aprila 2017. godine uhapšena na sarajevskom aerodromu jer je Interpol Moskva za njom raspisao potjernicu zbog povezanosti sa terorizmom, te se do jučer nalazila na izvršavanju mjere ekstradicionog pritvora po rješenju Suda BiH.

Kako se nisu stekli uslovi za ekstradiciju u matičnu zemlju, osobi je ukinut pritvor, nakon čega su ga inspektori Službe priveli i stavili pod nadzor u imigracioni centar, s obzirom da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Služba za poslove sa strancima preduzima potrebne mjere i radnje sa ciljem udaljenja M.I. sa teritorije BiH, te će biti deportovan u matičnu zemlju kada se steknu neophodni uslovi. Služba će i u narednom periodu nastaviti provoditi pojačane mjere kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH, te svojim operativnim djelovanjem davati puni doprinos sigurnosti BiH, naveli su u saopćenju za javnost.

Related posts