Registracija i evidencija migranata: Registracija uskoro i u prihvatnom kampu Lipa

Među više stotina migranata koji borave u kampu „Miral“ u Velikoj Kladuši je i Pakistanac Aftab. Prije godinu i po došao je u Bosnu.

Prema onom što nam je kazao, bio u Sarajevu u kampu Ušivak. Devet mjeseci boravio je tamo a preostalo vrijeme boravi u Miralu. Krenuo je iz svoje zemlje, iz Pakistana još davne 2013. godine. Nada se da će konačno ove godine uspjeti otići u Evropu. Po dolasku u „Miral“ Aftab je registriran na način kako je evidentirano i njegovo prisustvo u Ušivku.

Osim njega i ostali migranti također posjeduju identifikacione kartice koje im, između ostalog omogućuju kretanje izvan kampa. Kao u Miralu, registracija migranata uskoro kreće i u prihvatnom kampu „Lipa“. Nakon haotičnih scena krajem prošle godine, kada su predstavnici IOM-a napustili kamp koji je potom i zapaljen, u manje od mjesec dana, “Lipa” je ponovno stavljena u funkciju. Na ruševinama starog uskoro će biti uspostavljen stalni Centar za prihvat migranata, barem kako očekuje Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Sa trenutnom situacijom na „Lipi“ zadovoljan je i Nermin Kljajić, kantonalni ministar unutrašnjih poslova. Posljednji sastanak u Sarajevu sa državnim ministrom sigurnosti, ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te predstavnicima Službe za poslove sa strancima ulijeva mu nadu da su stvari ipak krenule na bolje. Uz već dva postojeća centra za smještaj ranjivih kategorija, „Lipa“ će biti jedini centar u USK za smještaj migranata uz maksimalan kapacitet gdje će boraviti os 2000-2500 osoba.

Izvor: RTVUSK.ba

Related posts