Regija / Vučić na vezi s Izetbegovićem i Dodikom: Šta donosi sastanak u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su sastanci koje će imati sljedeće sedmice, među kojima je i onaj sa članovima Predsjedništva BiH, važni za vojnu, političku i energetsku bezbjednost, ističući da se zemljama regiona otvaraju brojne

“Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želio bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje saradnje koja će doprinijeti razvoju naših zemalja i naroda”, rekao je Vučić za Blic.

List ocjenjuje, ukazujući na Vučićevu agendu za decembar, da bi sljedeći mjesec mogao da bude odlučujući kada je riječ o odnosima u regionu.

Blic navodi da će se Vučić u decembru sastati sa liderima zemalja zapadnog Balkana i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i da će učestvovati u više rundi razgovora Beograda i Prištine.

U Beograd u ponedjeljak, 4. decembra, stižu članovi Predsjedništva BiH predvođeni predsjedavajućim Draganom Čovićem.

List napominje da će ovo biti prvi zvanični susret Vučića i Bakira Izetbegovića nakon izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH “da se nada da će BiH priznati Kosovo”. Ističe se da su velike šanse da se sljedeće sedmice “na stolu” nađu i prijedlozi o razgraničenju između Srbije i BiH.

Izvor blizak predsjedniku Srbije rekao je za ovaj list da se prethodnih dana i sedmica vrlo intenzivno radilo i da to što Vučića nije bilo mnogo u javnosti ne znači da su odnosi u regionu bili zapostavljeni.
“Radilo se iza zatvorenih vrata, rješavale su se ključne stvari u vezi sa BiH i Kosovom.

Izaslanici su takođe bili angažovani. Predsjednik je sve vreme bio na vezi i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Miloradom Dodikom. Već 6. decembra očekuje se da budu poznati rezultati tih razgovora”, rekao je ovaj izvor. – piše Radiosarajevo.

Related posts