Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor!

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen je u srijedu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

– Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora – rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Ori.

Od 11 tačaka optužnice kriv za 10

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladićadić nije kriv po tački 1 – genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je za tačku 2 genocid, tačku 3 – progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4 – istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5- ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6- ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7- deportacija, zločin protic čovječnosti, tački 8- nehumano i prisilno premještanje, tačku 9- terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10 – protivpravni napadi na civile, tačku 11 – uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Također, sudsko vijeće je utvrdilo da Ratko Mladićadić nije kriv po tački 1 – genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

 

Related posts