“Rat” na sarajevskim ulicama: Učestale eksplozije širom glavnog grada su povezane?

Bombaški napadi u Sarajevu više nisu vijest. Bomba za dobro jutro u glavnom gradu BiH je postala sasvim uobičajena.

U ovoj godini u Sarajevu je odjeknulo 14 eksplozija, a samo šest bombaških napada je rasvijetljeno, kaže Irfan Nefić, glasnogovornik sarajevske policije.

Samo u decembru je odjeknulo pet detonacija. Povrijeđenih nije bilo, bombe su uglavnom pred ugostiteljske objekte bačene u sitne sate što zapravo znači, tvrdnje stručnjaci, da su nekome upućene i to sa veoma jasnom porukom.

Kome se nešto poručuje na ovaj način i zbog čega niko ne želi kazati, kao ni to da li su ovi napadi međusobno povezani. U sarajevskoj policiji tvrde da je o tome još rano govoriti, ali sudeći prema pričama koje kruže po gradu, eksplozije su itekako povezane, te se na sarajevskim ulicama vodi pravi mali rat.

Građani pak, ostaju nezaštićeni jer policija ne radi dovoljno i samo je pitanje dana kada će pasti prva žrtva, kažu stručnjaci.

Bomba Balijagićevom zetu

Podsjećamo, 7. decembra dvije bombe su bačene na ugostiteljske objekte u starogradskoj ulici Zelenih beretki. Između ostalog, oštećeni su ugostiteljski objekti Tesla pub i City Lounge, a čiji je vlasnik Denis Stojnić. Bombe su navodno bačene iz crnog automobila Škoda Octavia.

Dan kasnije bačena je bomba u ulici Tijesna na Bjelavama, a kako je Faktor već pisao, prema nezvaničnim informacijama upućena je bila Sulejmanu Jasiki koji je zbog hapšenja i ranije plijenio pažnju javnosti. Kašikara je pala ispred garaže u koja je u vlasništvu A. Jasike. U eksploziji su oštećena dva automobila.

Ni prošli vikend nije protekao mirno pa je kašikara bačena i na frizerski salon “Rekord” koji se nalazi u sarajevskom naselju Buča Potok, tačnije u ulici Radenka Abazovića. Nezvanično saznajemo da je pomenuti salon u vlasništvu zeta Faruka Balijagića, tuzlanskog advokata koji je optužen za podstrekavanje na ubistvo i druga krivična djela. Emir Džuho je u braku sa Balijagićevom kćerkom Belmom. Poznati advokat se na optuženičkoj klupi našao zajedno sa sinom Adom ali je prilikom izlaska iz pritvora uspio pobjeći u susjednu Hrvatsku gdje će mu se najvjerovatnije i suditi.

Jutrošnji bombaški napad na Grbavici posljednji je u nizu. Eksplozija se dogodila u ulici Behdžeta Mutevelića broj 2. Nepoznata osoba je bacila bombu na ugostiteljski objekat “UO Ginger” te je tom prilikom uništeno pet automobila i oštećeni su portali na objektu. Navodno, na kafić su bačene dvije bombe ali je eksplodirala samo jedna.

Zanimljivo je da je petnaestak minuta ranije sarajevska policija intervenirala u ovome kafiću i to zbog masovne tuče. Zbog oštećenja tuđe stvari ali i učešća u tučnjavi privedene su tri osobe i to Mirza Grbo (22), Mirza Šurković (23) te Avdija Hasanović (21). Oni su nakon saslušanja u policiji pušteni su na slobodu ali još uvijek nije jasno da li su imali neke veze sa eksplozijom koja je odjeknula 15 minuta nakon njihovog hapšenja.

Strah i nezivjesnost

Ovim dešavanjima građani su uznemireni i zabrinuti za svoju sigurnost. Zabrinutost izražavaju i stručnjaci iz oblasti sigurnosti koji tvrde kako je očigledno da su u ovim slučajevima u pitanju obračuni lokalnih kriminalaca. Sve bi bilo drugačije kada bi policija preventivno djelovala, tvrdi Armin Kržalić, iz Centra za sigurnosne studije u Sarajevu.

-Policija bi morala efikasnije da koristi svoja operativna saznanja i operativni rad i da djeluje preventivno, naročito sada, u vrijeme praznika. Hitne mjere su neophodne – kazao je Kržalić.

Prema njegovim riječima sumnjive osobe bi stalno morale biti pod nadzorom.

-Osobe koje su skolne nasilju morale bi u ovom periodu biti pod policijskim prismotrom i na taj način bi preventivno djelovali, sprečili nove napade te bi se uspostavio red. Čini se da policija ne radi dovoljno – kazao nam je Kržalić.

On dodaje da je u našoj zemlji svakako problem i činjenica da je oružje veoma lako dostupno svima te da se i na tom polju mora mnogo raditi.

-Policija mora ova djela rasvijetliti i evidentirai i na pravi način sankcionisati. Ja ne znam da je neko kažnjen i da je snosio ozbiljne posljedice jer je bacio bombu i nelegalno krositio oružje – kaže Kržalić.

Ističe da mu se ponekad čini da se građani naše zemlje namjerno drže u neizvjesnosti i strahu te da je to upravo možda i cilj nekog novog poretka.

/faktor.ba

Related posts