Puigdemont otvoren za "sporazum" s Madridom: Nezavisnost nije jedino rješenje za političku krizu

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont izjavio je u ponedjeljak da bi moglo biti drugih rješenja za špansku političku krizu osim nezavisnosti regije, insistirajući da je još otvoren za “sporazum” s Madridom.

“Uvijek sam bio spreman da prihvatim novu realnost drugačijih odnosa sa Španijom”, kazao je Puigdemont u Bruxellesu, gdje je otputovao nakon što je njegova vlada prošlog mjeseca objavila nezavisnost od Španije.

“To je još moguće. Zalagao sam se za nezavisnost čitav život, radio sam 30 godina da osiguram drugačiji način integracije Katalonije u Španiju”, izjavio je bivši čelnik za belgijske novine Le Soir.

Puigdemont je kazao kako želi da se natječe kao kandidat na regionalnim izborima, ali njegova stranka PDeCAT daleko zaostaje za ostalim secesionističkim strankama u anketama javnosti.

Puigdemont, koji tvrdi da je u Belgiji jer ne može dobiti pošten tretman od sudova u Španiji, govorio je o usporavanju svojih napora na nezavisnosti Katalonije i prošle je sedmice optužio Madrid da planira “val” represije protiv separatista, prenosi AFP.

Related posts