Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je danas u Banjoj Luci da ta stranka nikada nije rekla da podržava “ArcelorMittal”, već da neće prihvatiti da se Rudnik željezne rude “Ljubija” Prijedor proda firmi “Israeli investment group“.

Poslanici DNS-a neće glasati za Vladinu odluku jer taj kupac, kako je naveo, nije kredibilan i ne garantuje kopanje rude u Prijedoru, čime bi se zaposlili novi radnici, oživjela i “Željeznica RS-a”.

– I to je naš interes i grada Prijedora, koji želi da se otvori rudnik ‘Ljubija’. ‘Israeli investment group’ ne može otvoriti taj rudnik, jer su ugovorom iz 2004. ta prava data nekome drugom – rekao je Pavić.

– I u DNS-u i u Prijedoru se ne predajemo lako i borit ćemo se za svoja prava – dodao je, ističući da želi argumentovanu raspravu i da se ispita svačiji rad.

U upravnom i nadzornom odboru “Mittala”, kazao je, nema članova iz DNS-a, a ranije je bio on i predlagao da se ispitaju “transferne cijene” i dobit “Mittala” podijeli.

Uvjerava da će DNS braniti interes Prijedora i RS-a i neće podržati prodaju „Ljubije“.

Nije konkretno odgovorio da li će sve ovo uticati na koalicione odnose sa SNSD-om.

– U DNS-u nas sad interesuje ‘Ljubija’. Lako nam je odlučiti o koalicionim partnerima poslije ovog – dodao je.

Poslanici Narodne skupštine RS-a još razmatraju odluku Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” Prijedor firmi “Israeli investment group“.