Protest u Banjoj Luci: Policijski kordon ispred građana, stigla i Davidova majka

15:45 – Davidova majka Suzana stigla je na Trg Krajine. Njoj, nakon što je puštena iz policije, nije bilo dozvoljeno da uđe u kuću Davora Dragičevića dok su policajci vršili pretres.

15:35 – Policija upozorava okupljene da se odmah moraju razići sa Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Desetine policajaca napravilo je kordon i ne dozvoljavaju nezadovoljnim građanima da stoje na Trgu.

15:25 – Specijalna jedinica policije MUP-a RS-a gura nekoliko stotina okupljenih građana na Trgu Krajine, a još nekoliko osoba je uhapšeno.

15:15 – Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je pušten na slobodu nakon današnjeg privođenja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ponovo je priveden.

Sukob policije i građana na Trgu Krajine

Sukob policije i građana na Trgu Krajine

Gepostet von Srpskainfo.com am Dienstag, 25. Dezember 2018

15:02 – Nakon što je pušten na slobodu poslanik u NSRS Draško Stanivuković pozvao je sve da dođu na Trg Krajine.

“Mi ćemo ovdje u samom centru Trga napraviti još jedno srce i okupit ćemo se okolo. Naša policija nas tuče. Ovo je Trg svih nas”, rekao je Stanivuković, a okupljeni su skandirali “Ubice, ubice, ubice…”

14:49 – Nakon što su jutros privedeni, opozicionari Branislav Borenović i Draško Stanivuković, pušteni su iz PU Banja Luka te su se vratili na Trg Krajine. Tu se nalazi nekoliko stotina građana koji protestuju. Borenović je izjavio da su obojica prekršajno kažnjeni.

14:04 – Nakon što je komunalna policija uklonila predmete koju su se nalazili na Trgu Krajine, odnosno simbole grupe “Pravda za Davida”, građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

13:41 – Komunalna policija je počela uklanjati predmete koji se nalaze na Trgu Krajine, među kojima su fotografije Davida Dragičevića, pesnica i srce koji su simbol grupe “Pravda za Davida.

13:38 – Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, puštena je na slobodu. Na Facebook stranici “Pravda za Davida” Radanović je napisala da joj policija ne dozvoljava da uđe u kuću. Radanović je privedena u prostorije PU Banja Luka nakon naguravanja jednog muškarca i policije na Trgu Krajine.

13:35 – Policija je nakon kratkog zadržavanja pustila na slobodu Vojina Mijatovića iz SDP-a. On je bio priveden jer je intervenisao kada je policija privodila Branislavla Borenovića i Draška Stanivukovića.

13:08 – Vozilo “pauk” službe uklonilo je Dragičevićev automobil s Trga Krajine.

13:01 – Kako javlja dopisnik Klix.ba portala iz Banje Luke, na Trg Krajine je stigla jedinica MUP-a RS-a zadužena da okonča protest građana.

12:42 – Pripadnici MUP-a RS uhapsili su Vojina Mijatovića iz SDP-a.

12:26 – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su na Trgu Krajine predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i zastupnika u NSRS-u Draška Stanivukovića.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je Stanivuković pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim osobama koje su danas uhapšene.

Stanivuković je nakon toga presjekao žutu traku kojom je policija ogradila mjesto na kojem građani odaju počast stradalom Davidu Dragičeviću.

Nekoliko trenutaka nakon toga policija je s Trga Krajine odvela i Draška Stanivukovića i Borislava Borenovića, a okupljeni građani su negodovali.

Borenović i Stanivuković posljednji su uhapšeni od jutros u Banjoj Luci, a epilog je to privođenja Davora Dragičevića. Kako je ranije saopćeno iz policije, Dragičević je priveden zbog ugrožavanja javne sigurnosti. Ubrzo nakon toga na Trgu Krajine je uhapšena njegova bivša supruga Suzana Radanović i još dvije osobe, a potom i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo koji je s grupom građana ispred PU Banja Luka tražio da Dragičević i ostali budu pušteni.

Prije hapšenja Borenovića i Stanivukovića u Parku Petar Kočić došlo je do naguravanja između policije i građana, prilikom čega je povrijeđen policajac.

Izvor:klix.ba

Related posts