Prodaju li muziku ili guzice i sise? (FOTO)

“PRODAJU sise i guzice, a ne glazbu” postao je šlagvort za više-manje sve priče o mnogobrojnim estradnim zvijezdama koje, barem na prvi pogled, prodaju seksepil, a tek onda glazbu ili glazbeno umijeće.

Štoviše, seksepil je postao nešto kao najučestalija platforma na kojoj gradite karijeru, a u pojedinim slučajevima djeluje i kao nešto što je preraslo glazbu i postao primarni vid promocije pjevačica koje, svima koji nisu njihovi fanovi, djeluju kao modeli donjeg rublja koji tu i tamo zapjevaju.

S druge strane, reći “tako je to svugdje u svijetu” zapravo nije opravdanje jer pitanje nije rade li to svi već na što je stavljen veći naglasak – glazbu ili golišave fotografije. Ipak, napasti nekog zbog toga što u promociji karijere koristi izgled također je nepravedno, prvenstveno zato što mnogi fanovi reagiraju i na izgled. A izgled je bitan neovisno o tome radilo se Justinu Bieberu, Rihanni, članovima grupe One Direction ili Beyonce.

I naravno da će žene i u ovom slučaju biti žrtve dvostrukih mjerila jer nitko Biebera neće optužiti za to da karijeru gradi na izgledu (iako to radi u istoj mjeri kao bilo koja pjevačica) već će se koncentrirati na kvalitetu glazbe. Međutim, isto tako, potpuno je licemjerno govoriti “cijenite me zbog mojeg pjevačkog umijeća”, a 90 posto profila bazira se na promociji izgleda.

Ko promovira glazbu, a ko izgled

Ako želite da vas netko respektira zbog pjevačkog umijeća, vrlo je bitno da upravo taj talent stavite u prvi plan. Nepravedno je da bilo koga svedemo na fizičke atribute ili da ga zbog toga manje cijenimo, ali ako su fizički atributi ono na što ste stavili najveći naglasak, upravo je to ono po čemu će vas i prepoznavati. Nitko ne kaže da izgled ne može i ne bi trebalo biti jedno od vaših oružja, ali ako sami ne stvorite ravnotežu u kvalitetama koje promovirate, ne očekujte od drugih da to učine umjesto vas.

Lidija Bačić nedavno se osvrnula na Severinu i objavljivanje njezinih privatnih fotografija, rekavši da je nepravedno svrstavati sve pjevačice u isti koš jer neki svoju karijeru grade na pjesmama dok drugi to rade preko golotinje. Očekivano, mnogi su Lidiju napali i ismijali jer upravo je ona jedna od onih koje zbog izazovnih fotografija najviše prozivaju.

Odlučili smo stoga proučiti profile domaćih estradnih zvijezda koji su u današnje vrijeme možda i najbitniji vid komunikacije s fanovima i potencijalnim fanovima i vidjeti promoviraju li glazbu ili izgled.

Lidija Bačić – uglavnom izgled

https://www.instagram.com/p/Bm6PFSEFPU1/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Instagram možda i nije najsretnije mjesto na kojem ćete promovirati glazbu, ali vjerovali ili ne – moguće je. Proučimo li posljednjih dvadesetak objava, teško biste stekli dojam da je riječ o jednoj od većih estradnih zvijezda jer malo je objava koje bi opravdale njezine vapaje da je počnemo doživljavati kao pjevačicu.

Da ne bi bilo zabune, u moru fotki s plaže, tržnice, plaže, bazena ili nečega što djeluje kao promocija frizerskog salona, moguće je razaznati i da se bavi glazbom, ali nemamo pojma kakvom. Vidljivo je da nastupa pred mnogobrojnom publikom, ali ne znamo niti gdje nastupa, niti što izvodi, niti kako zvuči, ali zato, zahvaljujući hashtagovima, znamo da ima “i stas i glas”, da nikad ne koristi Photoshop i da su ona i publika “srca dva”.

Severina – dobar balans svega i svačega

Kao prvo, Severina je u fazi karijere gdje je svima jasno čime se bavi, kako zvuči i koji su joj hitovi. Imala Instagram ili ne, to ne treba posebno naglašavati.

Obiteljske fotke, profi fotke, kvalitetne fotke s nastupa, naglašavanje da surađuje s najvećim zvijezdama u regiji, red product placementa, fotki iz backstagea, malo sa snimanja spotova, ali sve u svemu, radi se o profilu kakav očekujete od nekog tko se bavi glazbom.

Žanamari – izgled

https://www.instagram.com/p/BnGYta1H9iX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Da živite, primjerice, u Finskoj i slučajno završite na njezinom profilu, doznali biste mnogo toga. Recimo, znali biste da trenira, da je u odličnoj formi, da se voli kupati, dirkati s mužem, izlaziti u klubove, dramatično hodati i naslanjati se na random predmete, da voli torbice, Olivera i maskirne trosjede.

Ono što ne biste znali jest da se bavi pjevanjem. Nema pjesama, slika s publikom, najava koncerata, snimaka s koncerata. Ne znate ni nastupa li uopće. Skrolali smo prilično dugo i jedna jedina fotka s mikrofonom vrlo lako može biti fotografija s karaoke večeri. Nemamo pojma čime se bavi.

Ne zaboravite, iz Finske smo.

Lana Jurčević – veći naglasak na izgledu, ali jasno vam je čime se bavi

https://www.instagram.com/p/BkIq7cQlMbw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Ovisno o tome pratite li njezine objave na Instagramu ili Facebooku, imat ćete drukčiji doživljaj Lane Jurčević jer na Fejsu je balans između glazbenih i neglazbenih objava ipak ujednačeniji. Primjerice, na Fejsu je jasnije da ima novi singl (iako postoji nešto posebno smiješno kada na singl stavljate objašnjenje da se radi o “summer hitu 2018”, kao da riječi “ljetni hit” vašu pjesmu automatski pretvaraju u ljetni hit), dok je Instagram, zbog same prirode platforme, nešto snažnije naslonjen na onaj vizualni identitet.

Iako je daleko veći naglasak na izgledu, ne može vam promaknuti da se Lana bavi glazbom. Štoviše, animira svoju sljedbu i ispituje ih koja im se pjesma više sviđa, a vrlo često nailazite i na snimke s nastupa.

Ukratko, znate da pjeva… Ljetne hitove.

Jelena Rozga – glazba

https://www.instagram.com/p/BlaZ8y1gQGZ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Kao i u slučaju Severine, status Jelene Rozge nije upitan. Ipak, za razliku od svih ostalih s ove liste, Jelena, barem u posljednje vrijeme, najveći naglasak stavlja upravo na svoju glazbenu karijeru.

Ima tu svega, ali u prvom su planu koncerti, spotovi i probe. Zapravo veliko iznenađenje za pjevačicu koja vrlo često završava u košu s onima koji pjevačke karijere grade na izgledu, a ne pjevačkom umijeću.

Maja Šuput – izgled

Mala se usidrila ⚓️

A post shared by majasuput (@majasuput) on

Ravnajući se isključivo prema njezinim aktivnostima na društvenim mrežama, glazbena karijera Maje Šuput ne može vam promaknuti. Unatoč gomili fotki na kojima pozira s ovim ili onim proizvodom, jasno vam je čime se bavi.

Ono što vam je još jasnije je da Maja pretjeruje s filterima, a kad se na istoj fotki pojavi Marko Grubnić, stvari postaju nadrealne. Filteri se nabriju na 150 posto, crte lica nestaju, boje postaju intenzivnije i ljudi se pretvaraju u trip Huntera S. Thompsona u muzeju voštanih figura.

Nina Badrić – glazba… i prozori

Nema sumnje, Nina Badrić se bavi glazbom i glazba joj je na prvom mjestu.

S druge strane, sve ostalo je dosadno. Napisali bismo nešto više, ali odustali smo nakon 25. fotke prozora, čamca u luci snimljenog s prozora, pogled na lijepi krajolik s prozora i stare fotelje… Pored prozora. Naravno.

Luka Nižetić – izgled

Profil Luke Nižetića je dokaz da ista pravila ne važe za žene i muškarce. Ovaj se profil ni po čemu ne razlikuje od profila Žanamari, ali u medijima nećete pronaći stotine naslova onih koji tvrde da Luka prodaje “bicepse i trbušnjake”.

Skrolali smo do kraja profila i nije nam jasno je li u potpunosti prekinuo glazbenu karijeru ili samo ne voli svoje pjesme. Isto tako, nismo pronašli niti jednu jedinu spontanu fotografiju. Luka je zarobljen u stanju vječnog zamišljenog/čeznutljivog/sanjivog pogleda u daljinu i savršeno uređene trodnevne brade.

Related posts